Με την τιμή του Bitcoin να έχει υποχωρήσει πάνω από 50% μετά το υψηλό του Νοεμβρίου, επικρατεί ένα κλίμα απαισιοδοξίας και η εστίαση από τις προβλέψεις του επόμενου ιστορικού υψηλού (ATH), έχει μετατοπιστεί σε συζητήσεις σχετικά με ένα πιθανό market crash ή depression cycle.

Η τρέχουσα ύφεση των κρυπτονομισμάτων εντοπίζεται στο ίδιο πλαίσιο με την ευρύτερη πτώση των κεφαλαιαγορών, καθώς πληθώρα τεχνολογικών μετοχών καταγράφουν χαμηλά 14 εβδομάδων.

Όμως, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αβεβαιότητα των επενδυτών τροφοδοτήθηκε από την αναμενόμενη άνοδο επιτοκίων και την πολιτική ένταση, με την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας να θερμαίνεται, μπορεί η εξέταση των μακροοικονομικών στοιχείων να δικαιολογήσει τον φόβο της επανάληψης του Βear Μarket του 2018;

Ο συνιδρυτής του γνωστού Hedge Fund ‘Three Arrows Capital (3AC)’, o Zhu Su σχολίασε στο Twitter: «Οι μακροοικονομικές πτώσεις φέρουν περισσότερες ομοιότητες με την πτώση του Μάρτιου του 2020 από ό,τι με του 2018 (που ήταν μια ύφεση σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλού κινδύνου)».

Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του, ο Su επικαλέστηκε τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017 – μια χρονιά γνωστή για το μεγαλύτερο ράλι των κρυπτονομισμάτων.

Το 2018 η τιμή του Bitcoin έπεσε περίπου 65%, την περίοδο 6 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο δείκτης MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index είχε χάσει το 80% της αξίας του, καθιστώντας την κάθοδο ‘το κραχ της αγοράς κρυπτονομισμάτων’, σε ποσοστό, μεγαλύτερο και από την φούσκα Dot-com (με την κατάρρευση κατά 78% το 2002) . Μετά το κραχ του 2018, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να επανέλθει η τιμή του Bitcoin στο ATH του 2017.

Ωστόσο, από τότε, η αγορά κρυπτονομισμάτων εξελίχθηκε σε μέγεθος και σε πολυπλοκότητα. Μέσω μίας απλής εξέτασης τομέων, όπως το DeFi και τα NFT γίνεται φανερό πως η τρέχουσα αγορά δεν σχετίζεται με την αντίστοιχη του 2018.

Ο Jim Cramer, ο οποίος διευθύνει το CNBC Investing Club, ανέφερε ότι αναμένει «ένα κύμα κεφαλαίων που θα μεταφερθεί από τις παραδοσιακές κεφαλαιαγορές στα κρυπτονομίσματα», ενώ παράλληλα επεσήμανε τη λίστα με τις συστάσεις του.

Εν τω μεταξύ, τα ιδρύματα που εισήλθαν στον χώρο τα τελευταία χρόνια, θα παίξουν κομβικό ρόλο στην ανταπόκριση της αγοράς απέναντι στη νέα επενδυτική τάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά