Πιο επιτυχημένη χρονιά θα είναι το 2022 σε σχέση με το 2021 για τη Mytilineos σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων – η πρώτη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που δημοσιοποιεί τον ισολογισμό της για το 2021 – επιβεβαίωσε μάλιστα την πρόβλεψη που είχε κάνει το 2020: «Επιβεβαιώνω την πρόβλεψη για διπλασιασμό των καθαρών κερδών φέτος σε σχέση με το 2020, δηλαδή τα 260 εκ. ευρώ. Εργαζόμαστε όλοι για να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ρευστό περιβάλλον αποδίδοντας τα αίτια της μεταβλητότητας στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Επανέλαβε επίσης την εκτίμηση του ότι «η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίσει ακριβά» και διέβλεψε «αναταράξεις στο μέλλον από τις τιμές της ενέργειας».

Ωστόσο, φρόντισε, απαντώντας στους αναλυτές, να σημειώσει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας: «Η εταιρεία μας έχει καταστεί πλέον ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας αξίας (value stock) αλλά και ανάπτυξης (growth). Γεγονός ασύνηθες και σπάνιο για τις παγκόσμιες αγορές».

Η μεταλλουργία και η παραγωγή ενέργειας

Συνδυασμός, ο οποίος επιτεύχθηκε χάρη στις διαφοροποιημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες που ταυτόχρονα αναπτύσσουν και συνέργειες μεταξύ τους, σύμφωνα με τον ίδιο. Έτσι, σύμφωνα και με τα οικονομικά αποτελέσματα της Mytilineos, η εταιρία βγήκε κερδισμένη από την άνοδο των μεταλλευμάτων αφού δραστηριοποιείται στον τομέα με την «Αλουμίνιον της Ελλάδας» αλλά και στην ενέργεια καθώς διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και ΑΠΕ. Μαζί με τη νέα CCGT θα ανέλθει η εγκατεστημένη ισχύς στα 2,3 GW.

Σχετικά με τον τομέα της Μεταλλουργίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τόνισε στους αναλυτές τα οφέλη από την άνοδο των τιμών της αλουμίνας και του αλουμινίου, υπογραμμίζοντας πως η «Αλουμίνιον της Ελλάδας» παρουσιάζεται ανθεκτική και με υψηλές αποδόσεις την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη παραγωγοί παύουν τη δραστηριότητα τους εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Σημείωσε ακόμη πως η διοίκηση είναι πολύ κοντά στη λήψη επενδυτικής απόφασης για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

Τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης και οι κατασκευές

Ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας στους αναλυτές αναφερόμενος στον Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES). Όπως είπε ο τομέας SES επενδύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης όπως τα energy from waste (Protos) αλλά και αυτά που έχουν να κάνουν με solid & waste management, μέσω της θυγατρικής Zeologic. Ως προς το πρώτο σκέλος, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε νέες συμφωνίες οι οποίες είναι της τάξεως μισού δις

“Στα παραδοσιακά έργα και στην κατασκευή μονάδων, η εταιρεία έχει πλέον μοναδική τεχνογνωσία και ως ενιαία Mytilineos έχει και το απαραίτητο μέγεθος για να διεκδικήσει μεγάλα έργα”, τόνισε δίνοντας έμφαση στα έργα υποδομών φυσικού αερίου: «Η ζήτηση αερίου κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης θα αυξηθεί. Οι υποδομές φυσικού αερίου και ειδικά τα CCGTs θα είναι οι πιο σημαντικές και ήδη βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια