Με σύσταση «Buy» για την Ελλάδα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα και τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο, ισοδυναμεί η επιλογή της JP Morgan να αναπτύξει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της στη νέα ψηφιακή εποχή, με βάση της την Αθήνα.

Όπως σχολιάζουν σχετικά τραπεζικοί κύκλοι, η απόκτηση του 49% της Viva Wallet αποτελεί μία κίνηση που πέραν των προφανών θετικών επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία μέσω των σχεδιαζόμενων επενδύσεων και της δημιουργίας υψηλόμισθων θέσεων εργασίας, αποτελεί σαφές σήμα προς τις αγορές για τις προοπτικές της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης: Η Διεθνής των Ελλήνων και οι ανατροπές που φέρνουν στην αγορά οι επενδύσεις της JPMorgan Chase

Κι αυτό διότι οι επιλογές της  JP Morgan, της πιο σημαντικής τράπεζας για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς και της μεγαλύτερης με βάση την κεφαλαιοποίησή της, λαμβάνονται πάντοτε πολύ σοβαρά υπόψιν από τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του αμερικανικού ομίλου, θα ακολουθήσει κύμα επενδύσεων από το εξωτερικό, το μέγεθος των οποίων θα είναι πρωτόγνωρο».

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Την αισιοδοξία του για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος υπογράμμισε ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας Jamie Dimon, σε όλες τις επαφές που είχε το προηγούμενο 24ωρο στην Ελλάδα.

Στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προανήγγειλε την επέκταση του γραφείου της στην Ελλάδα, και το σχέδιό της για τη λειτουργία ενός hub τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα εξυπηρετεί τις σχετικές ανάγκες του ομίλου, σε όλες τις χώρες που έχει σήμερα παρουσία.

Γιατί αισιοδοξεί

«Είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα» είπε ο κ. Dimon στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χθες είχε επίσης επαφές με τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία,  τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο από το χώρο της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτές τις συζητήσεις ο επικεφαλής της JP Morgan εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και στο μεταρρυθμιστικό έργο που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι σύντομα η χώρα θα αποκτήσει ξανά επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί επενδυτικός προορισμός πρώτης επιλογής και θα αλλάξει πίστα.

Ο ρόλος του Στέλιου Παπαδόπουλου

Σημειώνεται ότι κρίσιμο ρόλο για την πραγματοποίηση του deal με τη Viva Wallet, έπαιξε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της JP Μorgan από το 2018.

Διαβάστε επίσης: Ο «αθόρυβα αποτελεσματικός» επικεφαλής της JP Morgan στην Ελλάδα

Το έμπειρο στο χρηματοπιστωτικό τομέα στέλεχος, διαπραγματεύτηκε επί μήνες το deal, κάνοντας αθόρυβα τη δουλειά του για να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές στις αρχές της εβδομάδας.

Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σε μία ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, ο οποίος συνέβαλε για την παραμονή της στο ευρώ, και την επανασύνδεση με τις διεθνείς αγορές λίγο πριν τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Επίσης, ήταν επικεφαλής κεντρικής Ευρώπης στην BNP Paribas Fixed Income και νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος των Citigroup και Societe Generale.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΣΕΒ: Συμφωνίες συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Ιωαννίνων
Οικονομία |

Συμφωνίες συνεργασίας του ΣΕΒ με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Ιωαννίνων

Στόχος η σύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με την παραγωγή, τη στήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση