Αν και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου στη Wall Street είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2022, οι επενδυτές και οι αναλυτές βλέπουν την επιτάχυνση της αύξησης των δανείων καθώς και την αύξηση των επιτοκίων ως τους παράγοντες που θα ενισχύσουν τον κλάδο.

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν αποθέματα και με τη σειρά τους να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό, αυξάνοντας τη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια.

Την ίδια ώρα τα καθαρά έσοδα από τόκους, η διαφορά δηλαδή μεταξύ των επιτόκιων που χρεώνουν οι τράπεζες στα δάνεια τους και των επιτοκίων που καταβάλουν στις καταθέσεις, σημείωσαν πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τάση που αναμένεται να αλλάξει το 2022  με την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Μετά το ράλι που κατέγραψαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου το 2021 και στις αρχές του 2022, ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 15% από το υψηλό ρεκόρ του τον περασμένο μήνα, καθώς οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων τραπεζών, όπως η JPMorgan, που ανακοίνωσε αύξηση εξόδων και μειωμένα έσοδα, οδήγησαν τους επενδυτές σε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών. Επιπλέον, τα κέρδη των τραπεζικών δανείων εξαρτώνται από την κλίση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Πρόσφατα η καμπύλη, που δείχνει τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020 δημιουργώντας ανησυχία στους επενδυτές.

Επιτόκια και FED 

Η εκτίναξη του πληθωρισμού και ο γερακίσιος τόνος στις τελευταίες ανακοινώσεις της FED έχουν οδηγήσει πλέον τη συζήτηση ανάμεσα σε αναλυτές και επενδυτές στο πόσες φορές θα αυξήσει τα επιτόκια η FED και με ποιο ρυθμό.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, αν και τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν τα επιτόκια τις τράπεζες, η υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστηριακό ταμπλό, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί «να πατήσει το φρένο πολύ πιο δυνατά» απ΄ότι αναμενόταν και να αποβεί αρνητικό για την οικονομία, εξηγεί στο Reuters, ο διευθυντής επενδύσεων στο abrdn στη Βοστώνη, Μάικ Κρόνιν. Εκτιμά όμως ότι ο κλάδος των τραπεζών θα κινηθεί ανοδικά. 

«Τα έξοδα ήταν ένα θέμα στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, αλλά έχουμε θέσει τον πήχη σε αυτό», είπε ο Cronin. «Τώρα το θέμα για τον τραπεζικό κλάδο αφορά την οικονομία και τα επιτόκια. Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε μέτρια οικονομική ανάπτυξη και επιτάχυνση της ανάπτυξης των δανείων στο μέλλον, αυτό προμηνύεται καλό για τον κλάδο το 2022.»

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών στην πραγματικότητα ενισχύονται», δήλωσε ο διευθυντής έρευνας στη KVB, Μάθιου Κέλλεϊ , επικαλούμενος την αύξηση των δανείων και την αύξηση των επιτοκίων. Ενώ τα υψηλότερα έξοδα έχουν πλήξει ήδη τα κέρδη, όπως λέει εκτιμά ότι «περισσότερα από αρκετά θετικά πράγματα συμβαίνουν στις τράπεζες, που το αντισταθμίζουν». Προσθέτει ότι οι πρόσφατες πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές επιδεινώθηκαν από την ισοπεδωτική καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία ήταν αποτέλεσμα των φόβων για την οικονομία. Ο ίδιος΄όμως εκτιμά ότι θα αποδειχθεί παροδική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή