O Ισπανός συνταξιούχος γιατρός Κάρλος Σαν Χουάν λέει ότι χτυπήθηκε δύο φορές από την πανδημία. Την πρώτη όταν του απαγορεύθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων να βλέπει παιδιά και εγγόνια και την άλλη όταν η τράπεζά του του επέτρεψε να εισέρχεται στο υποκατάστημά της περιοχής του μόνο για σοβαρό λόγο και αποκλειστικά με ραντεβού.

Τώρα που τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν πολλές ισπανικές τράπεζες λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε καιρό πανδημίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται με ραντεβού και το πολύ μέχρι τις 11. Επιπλέον πολλοί Ισπανοί συνταξιούχοι σαν τον Σαν Χουάν διαμαρτύρονται για τα ελάχιστα υποκαταστήματα τραπεζών στη γειτονιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 έκλεισαν στην Ισπανία περισσότερα από 23.600 υποκαταστήματα. Από την άλλη πουθενά στην ΕΕ δεν υπήρχε τόσο μεγάλη πυκνότητα υποκαταστημάτων όπως στην Ισπανία. Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω της κρίσης στον τραπεζικό τομέα.

«Είμαστε ηλικιωμένοι, αλλά όχι χαζοί»

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Κάρλος Σαν Χουάν αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία μη θέλοντας να παραμείνει σιωπηλός. Ξεκίνησε συλλέγοντας υπογραφές με αίτημα να παραμένουν ανοιχτές οι τράπεζες για το κοινό μέχρι το μεσημέρι και μάλιστα χωρίς ραντεβού, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να κάνουν αναλήψεις και να πληρώνουν λογαριασμούς. Όταν η εκστρατεία συλλογής υπογραφών με τίτλο «είμαστε ηλικιωμένοι, αλλά όχι χαζοί» μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα Change.org, 500.000 άνθρωποι στήριξαν τα αιτήματα του 78χρονου πρώην γιατρού. Ακόμα και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μίλησε με τον Κάρλος Σαν Χουάν στο τηλέφωνο, ενώ για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την υπουργό Οικονομίας και εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Έχει  προσκληθεί δεκάδες φορές στην τηλεόραση για να παρουσιάσει τα αιτήματά του. «Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω Πάρκισον και συχνά πατώ το λάθος κουμπί στο ΑΤΜ», λέει ο συνταξιούχος, ο οποίος έχει γίνεται πλέον διάσημος στην Ισπανία. Ο ίδιος λέει στα τηλεοπτικά προγράμματα που τον καλούν ότι παρατηρεί συχνά ηλικιωμένους να παλεύουν με τα ΑΤΜ μπροστά στις τράπεζες.

«Δίνω φωνή στους συνανθρώπους μου»

Τα στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι στην χώρα ζουν περίπου 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 64, που αντιστοιχεί περίπου στο 25% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή πολλές μικρότερες πόλεις και χωριά διαθέτουν πλέον μόνο ΑΤΜ και όχι υποκαταστήματα. Συχνά οι πελάτες αναγκάζονται κάνουν 30 χιλιόμετρα ή περισσότερο για να μιλήσουν με υπάλληλο τραπέζης. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της ένωσης ισπανικών συνταξιοδοτικών ταμείων δείχνει ότι το 40% των ηλικιωμένων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο.

Ο Κάρλος Σαν Χουάν είναι εδώ και 50 χρόνια πελάτης της Caixabank, η οποία έχει 20 εκατομμύρια πελάτες. Τον θυμώνει ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το ισπανικό δημόσιο στήριξε την σήμερα μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με 40 δισεκατομμύρια ευρώ και η τράπεζα από την πλευρά της αφήνει στη μοίρα της εκείνον και τη σύζυγό του.

Για τον 78χρονο συνταξιούχο είναι αδιάφορο τι θα προκύψει από την συνάντηση με την υπουργό και τους αξιωματούχους των τραπεζών. Λέει ότι το σημαντικότερο για εκείνον είναι: «Ένα 14χρονο κοριτσάκι με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι όταν φθάσει στην ηλικία μου θέλει να γίνει σαν εμένα, διότι δίνω φωνή στους συνανθρώπους μου. Με συγκίνησε πολύ αυτό το κορίτσι».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή