
Η ρύπανση, που πρoκαλείται από κράτη και επιχειρήσεις, αποτελεί αιτία για περισσότερους θανάτους παγκοσμίως σε σχέση με την COVID-19, σύμφωνα με τη περιβαλλοντική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και κάνει έκκληση για «άμεση και φιλόδοξη δράση» προκειμένου να απαγορευτούν συγκεκριμένα τοξικά χημικά.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η μόλυνση από τα φυτοφάρμακα, τα πλαστικά και τα ηλεκτρονικά απόβλητα προκαλεί εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ζήτημα που σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σχεδόν 5,9 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Worldometer.
«Οι παρούσες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των κινδύνων που συνιστούν η ρύπανση και οι τοξικές ουσίες προφανώς αποτυγχάνουν με αποτέλεσμα τις ευρείες παραβιάσεις του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον», καταλήγει ο συγγραφέας της έκθεσης, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπόιντ.
Οι προτάσεις της έκθεσης
Η έκθεση, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει ανακηρύξει σε ανθρώπινο δικαίωμα το καθαρό περιβάλλον, αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου.
Κάνει έκκληση για την απαγόρευση των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) -που χρησιμοποιούνται σε οικιακά προϊόντα, όπως τα αντικολλητικά σκεύη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου και έχουν χαρακτηριστεί «ισόβια χημικά» επειδή δεν διαλύονται εύκολα.
Η έκθεση επίσης προτείνει τον καθαρισμό όλων των μολυσμένων ζωνών και σε ακραίες περιπτώσεις την πιθανή μετεγκατάσταση από τις αποκαλούμενες «ζώνες θυσίας» των κοινοτήτων που έχουν πληγεί, πολλές εκ των οποίων είναι φτωχές, περιθωριοποιημένες ή με πληθυσμούς αυτοχθόνων. Ο όρος αυτός, ο οποίος αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ζώνες πυρηνικών δοκιμών, επεκτάθηκε στην έκθεση ώστε να περιλαμβάνει κάθε βαριά μολυσμένη τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί ακατοίκητη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει χαρακτηρίσει τις περιβαλλοντικές απειλές την μεγαλύτερη πρόκληση για τα δικαιώματα παγκοσμίως και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιείται ως επιχείρημα σε ολοένα και περισσότερες δικαστικές κλιματικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις.


Latest News

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση με κόστος για τους ιδιοκτήτες
Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων νομοθετεί η ΕΕ - Εντονες οι αντιδράσεις καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωμίζονται υψηλό κόστος

Σε συμφωνία «άμεσα» για την πράσινη μετάβαση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου για το ζήτημα της ενέργειας

Στρατηγικό deal της Hyundai στο υδρογόνο με άρωμα... Ελλάδας
Συμφωνία από κοινού ανάπτυξης υπέγραψαν η Hyundai Motor Company και η Advent Technologies

Οι προκλήσεις της πράσινης οικονομίας για τις ΜμΕ - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Η χρηματοδότηση, οι οικονομίες κλίμακας και η τεχνολογία

Βήμα προς το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης ο κανονισμός FuelEU Maritime
Μετά από μήνες έντονων συζητήσεων, οι διαπραγματεύσεις για το FuelEU Maritime ολοκληρώθηκαν

Οδηγός για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 75% του κόστους
Ενεργειακή αυτονομία και χαμηλό κόστος ρεύματος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα

Η «συνταγή» για την πράσινη μετάβαση - Πώς θα φθάσει στο 80% η συμμετοχή των ΑΠΕ
Ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες

Αποκάλυψη ΟΤ: Το ελληνικό σχέδιο για πράσινη ενέργεια σε όλη την Ευρώπη - Η πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
Πλέγμα τεσσάρων μέτρων για την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού

Απαραίτητη η επεξεργασία επιπλέον 8,56 δισ. κυβικών μέτρων λυμάτων ετησίως
Ερευνα αποκαλύπτει την ανάγκη σε ετήσια βάση για επενδύσεις σε 469 νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Αφαλάτωση, η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας
Μπορεί η αφαλάτωση να είναι μια ενεργοβόρα και περιβαλλοντικά τοξική διαδικασία, αλλά έχει ζωτική σημασία για την ανάκτηση πόσιμου νερού και την ανθρώπινη επιβίωση