Στο Μονακό, ήτοι τον αγαπημένο προορισμό των σούπερ-πλουσίων, τόσο για λόγους άνεσης και χλιδής όσο και για φορολογικούς λόγους, επιστρέφει η Goldman Sachs ποντάροντας στο εκλεκτό πελατολόγιο που μπορεί να διασφαλίσει.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αμερικανικός όμιλος σκοπεύει να ανοίγει γραφεία στο πριγκιπάτο έχοντας στο νου της την υψηλή συγκέντρωση εκατομμυριούχων στα μόλις 3,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης του.

Υπολογίζεται ότι από τους μόλις 39.000 κατοίκους του κρατιδίου, το ένα τρίτο είναι εκατομμυριούχοι, που έλκονται από την υψηλής ποιότητας ζωή, τις παροχές, την ιδιωτικότητα και βέβαια το λίαν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που τους προσφέρει.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, δεν είναι εύκολο για τον καθένα, ούτε να μετακομίσει στο πριγκιπάτο ούτε καν να ανοίξει γραφεία. Η νεοϋρκέζικη φίρμα χρειάστηκε να ζητήσει ειδική άδεια, την οποία έλαβε τελικά τον περασμένο μήνα, δρομολογώντας τις διαδικασίες με ταχύ ρυθμό.

Μάλιστα, για τα νέα γραφεία της προσέλαβε τους έμπειρους (προερχόμενους από την Barclays) τραπεζίτες Αρνό Κοσέν και Θιμπό Λαμπέρ, ενώ για το πολύ σημαντικό γραφείο wealth management που θα προσελκύσει τους μεγιστάνες, στρατολόγησε τον Σερζ Ολίβ, επίσης από την Barclays.

Σημειωτέον πως η Goldman Sachs δραστηριοποιείτο στο Μονακό στο παρελθόν και μάλιστα έκλεισε τα γραφεία της έξι χρόνια πριν, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης και περικοπών που είχε δρομολογήσει διεθνώς, όμως τα νέα διεθνή δεδομένα την έπεισαν για την ανάγκη αναζήτησης νέων ευκαιριών επένδυσης μεταξύ των εκατομμυριούχων του πριγκιπάτου.

Εξάλλου ήδη μέσα στην περσινή χρονιά το τμήμα wealth management της τράπεζας επέφερε 7,5 δισ. δολάρια, με άνοδο κατά 25% σε ετήσια βάση, αποτελώντας ένα από τα πιο κερδοφόρα τμήματα της.

Με την παρουσία της στο Μονακό, η Goldman Sachs προστίθεται στη λίστα των διεθνών τραπεζών που βάζουν στο στόχαστρο τους τους μεγιστάνες-κατοίκους του πριγκιπάτου, όπως ο Ρώσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (ιδιοκτήτη και της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό), μαζί με την Citigroup, την UBS κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή