Συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ινδία ανακοίνωσαν ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE και η ινδική Tata Power

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι σχετικό μνημόνιο κατανόησης έχει υπογραφεί από την RWE Renewables GmbH και την Tata Power Renewable Energy Limited.

«Η Ινδία διαθέτει εξαιρετικούς αιολικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας», δήλωσε ο Σβεν Ούτερμολεν, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

«Εάν υπάρχουν σαφείς κανονισμοί και ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαγωνισμών, αναμένουμε ότι η υπεράκτια αιολική βιομηχανία της Ινδίας θα αποκτήσει πραγματική δυναμική», είπε.

Προοπτικές ανάπτυξης

Σύμφωνα με το Υπουργείο Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ινδίας, η χώρα διαθέτει περίπου 7.600 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Ενώ η Ινδία έχει έναν καλά ανεπτυγμένο χερσαίο αιολικό τομέα, αλλά δεν υπάρχουν λειτουργικά υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι αρχές δηλώνουν ότι επιθυμούν 30 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων μέχρι το 2030.

«Η ινδική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής λεπτομερών τεχνικών μελετών και διευθέτησης του ρυθμιστικού πλαισίου για τη διενέργεια των πρώτων διαγωνισμών για υπεράκτια αιολική ενέργεια στις ακτές του Ταμίλ Ναντού και του Γκουτζαράτ», δήλωσαν οι RWE και Tata Power.

Οι εταιρείες πρόσθεσαν ότι θα προβούν σε τεχνικές και εμπορικές αξιολογήσεις του χώρου προκειμένου να «διευκολυνθεί η δημιουργία υπεράκτιας αιολικής αγοράς».

Θα προσπαθήσουν επίσης να αξιολογήσουν τις υποδομές της Ινδίας που απαιτούνται για να υποστηρίξουν τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών και των συνδέσεων με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας.

Εξάρτηση από τον άνθρακα

Σύμφωνα με το CNBC, το αρμόδιο υπουργείο της Ινδίας λέει ότι θέλει η εγκατεστημένη ισχύς των «μη ορυκτών καυσίμων» να φτάσει τα 500 GW έως το 2030. Πάντως μέχρι στιγμής και παρά τον φιλόδοξο στόχο, η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Στις 31 Δεκεμβρίου, το μερίδιό τους στη συνολική εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα της Ινδίας ήταν 59,8%, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

Στην περσινή διάσκεψη κορυφής της COP26 για την κλιματική αλλαγή, η Ινδία και η Κίνα, αμφότερες μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών άνθρακα στον κόσμο, επέμειναν σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην κωδικοποίηση που εισήχθη για τα ορυκτά καύσιμα, από «σταδιακή κατάργηση» (phase out) της παραγόμενης από άνθρακα ενέργειας σε «σταδιακό περιορισμό» της (phase down).

«Θα διπλασιαστούν οι ενεργειακές ανάγκες»

Σε μια ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Ενέργειας και Πόρων την περασμένη εβδομάδα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε ότι πιστεύει ακράδαντα πως «η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κλιματικής δικαιοσύνης».

«Οι ενεργειακές ανάγκες του λαού της Ινδίας αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστούν τα επόμενα είκοσι χρόνια», είπε ο Μόντι. «Η άρνηση παροχής αυτής της ενέργειας θα σήμαινε άρνηση της ίδιας της ζωής σε εκατομμύρια πληθυσμού. Οι επιτυχημένες δράσεις για το κλίμα χρειάζονται επίσης επαρκή χρηματοδότηση».

Και πρόσθεσε: «Για αυτό, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή