Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αμετάβλητη θέση της Ρωσίας σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και εξήγησε τη διαδικασία των ενεργειών της σε περίπτωση «έλλειψης ετοιμότητας για διαπραγμάτευση από την αμερικανική πλευρά», γράφει σε άρθρο του το ρωσικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Regnum.
Ασκηση στρατηγικής αποτροπής
Συνεχίζεται το άρθρο:
Και στις 19 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής (φωτογραφία, επάνω, από Regnum), επιδεικνύοντας εντυπωσιακό και πολυποίκιλο στρατιωτικό δυναμικό.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, στις 0:54 ώρα Μόσχας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε το δεύτερο διάγγελμά του για τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Μετά το διάγγελμα, ο αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος Πούτιν πρόκειται να παρακολουθήσει πυρηνικές ασκήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Πώς το βλέπετε, τι σημαίνει; Ποια είναι η αντίδρασή σας σε αυτό;».
Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε, εν μέρει: «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι σκέφτεται καν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι είναι… Νομίζω ότι έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να πείσει τον κόσμο πως έχει την ικανότητα να αλλάξει τη δυναμική στην Ευρώπη, κάτι που κατά μία έννοια δεν μπορεί να το κάνει».
Ετσι, ο Τζο Μπάιντεν αξιολόγησε τη ρωσική άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής ως επίδειξη του στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας προκειμένου να σταματήσει την προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας («αλλαγή της δυναμικής στην Ευρώπη»).
Αεροσκάφος MiG-31Κ φέρει πύραυλο Kinzhal (φωτογραφία Regnum)
Παραθέτω από το ενημερωτικό μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας σχετικά με την προγραμματισμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής:
«Οι στόχοι επιτεύχθηκαν πλήρως»
«Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, υπό την ηγεσία του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.B. Πούτιν, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής, κατά την οποία εκτοξεύτηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι κρουζ.
»Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις και μέσα των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, του Στόλου του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.
»Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις εκτόξευσαν με επιτυχία υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal.
Πλοία και υποβρύχια του Βόρειου και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ Kalibr και υπερηχητικούς πυραύλους Zirkon εναντίον θαλάσσιων και χερσαίων στόχων.
Στην περιοχή του Αστραχάν, στον χώρο δοκιμών Kapustin Yar, πραγματοποιήθηκε πρακτική εκτόξευση του επίγειου πυραύλου κρουζ Iskander.
Από το Κοσμοδρόμιο του Plesetsk, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύτηκε στον χώρο δοκιμών Kura, στη χερσόνησο Καμτσάτκα.
Πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από αέρος από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS έπληξαν στόχους στα πεδία Pemboi και Kura.
Από τη Θάλασσα του Μπάρεντς, στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο του Βόρειου Στόλου «Karelia» εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «Sineva» στην περιοχή Κούρα.
Ο Πούτιν παρακολουθεί με τους στρατιωτικούς επιτελείς του τη μεγάλης κλίμακας ρωσική άσκηση στρατηγικής αποτροπής (φωτογραφία Regnum)
Οι στόχοι που προβλέπονταν κατά την άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής επιτεύχθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τους καθορισμένους στόχους, επιβεβαιώνοντας τα καθορισμένα χαρακτηριστικά».
Ούτε η παραμικρή αποτυχία
Το μήνυμα του ρωσικού στρατιωτικού ανακοινωθέντος για την άσκηση αυτήν παρατίθεται σχεδόν ολόκληρο. Αυτό γίνεται για να φανεί η πλήρης κλίμακα και η ποικιλομορφία αυτής της δοκιμής.
Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι όλα τα οπλικά συστήματα λειτουργούσαν σαν ρολόι. Ούτε η παραμικρή αποτυχία: ό,τι εκτοξεύτηκε χτύπησε τους στόχους. Ισχυρή επίδειξη δύναμης πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία και, φυσικά, η Δύση θα εντυπωσιάστηκε πολύ.
Οσον αφορά τον προγραμματισμό αυτών των ασκήσεων, η ημερομηνία διεξαγωγής τους ήταν σχεδιασμένη πολύ προσεκτικά. Μόλις στις 18-20 Φεβρουαρίου 2022, διεξαγόταν η 58η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου. Την ίδια στιγμή, ρώσοι αξιωματούχοι δεν συμμετέχουν σε αυτήν για πρώτη φορά από το 1999.
Οπως ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με αυτό το θέμα:
«Αναγκαζόμαστε να δηλώσουμε με λύπη ότι τα τελευταία χρόνια η Διάσκεψη του Μονάχου μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ένα καθαρά διατλαντικό φόρουμ, αφαιρώντας από το βήμα του τη συνεκτικότητα, την αντικειμενικότητα και την ισότητα των ομιλητών του. Το ενδιαφέρον της Μόσχας για αυτό το γεγονός μειώνεται αισθητά».
Στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου στις 19 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G7.
Ο Σάλιβαν έλαβε τη ρωσική αντίδραση
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδίου για την άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής. Δύο ημέρες πριν από αυτό το γεγονός, στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν έλαβε τη ρωσική αντίδραση στην προηγούμενη αμερικανική απάντηση σχετικά με το ρωσικό σχέδιο συνθήκης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Αυτό το έγγραφο περιέχει την ακόλουθη παράγραφο: «Εάν δεν υπάρχει ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να συμφωνήσει σε σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα».
Ετσι, στις 17 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το αμετάβλητο της θέσης της σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και εξήγησε τη διαδικασία των ενεργειών της σε περίπτωση «έλλειψης ετοιμότητας της αμερικανικής πλευράς για διαπραγμάτευση».
Ο Τζον Σάλιβαν ανάμεσα σε Βλαντίμιρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ (φωτογραφία αρχείου Reuters)
Και στις 19 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής, επιδεικνύοντας εντυπωσιακό και πολυποίκιλο στρατιωτικό δυναμικό.
Τώρα, επιστρέφοντας στη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να αλλάξει τη δυναμική στην Ευρώπη, δηλαδή να σταματήσει την προέλαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας και να την ωθήσει πίσω στις γραμμές του 1997.
Η ματιά… του Μπάιντεν
Γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής ο πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις είδε μια επίδειξη των τεχνικών δυνατοτήτων των ρωσικών οπλικών συστημάτων. Ολα λειτουργούν άψογα, με ακρίβεια και στους δηλωμένους στόχους.
Ωστόσο, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους θα αναγκαστεί να δει αυτήν την κατάσταση με εντελώς διαφορετική ματιά όταν ορισμένα από τα οπλικά συστήματα από το παραπάνω μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναπτυχθούν στη Λατινική Αμερική, έξω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Και γι’ αυτό υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Στις 16-18 Φεβρουαρίου 2022, ο ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ πραγματοποίησε ταξίδι εργασίας στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα.
Παρεμπιπτόντως, ο Γιούρι Μπορίσοφ είναι υπεύθυνος για το στρατιωτικό-βιομηχανικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το ταξίδι του αντιπροέδρου στέφθηκε με επιτυχία.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα απόσπασμα για να το αποδείξω. Κατά την επίσκεψη του Γιούρι Μπορίσοφ στη Βενεζουέλα στις 16 Φεβρουαρίου 2022, ο πρόεδρος αυτής της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε:
«Η Ρωσία μπορεί να βασιστεί σε οποιαδήποτε υποστήριξη από το Καράκας, η οποία θα βοηθήσει να διαλυθούν οι απειλές συλλογικά της Δύσης. Επικυρώσαμε την πορεία μιας ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας για την υπεράσπιση της ειρήνης, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας».
Τα τρία σενάρια
Μπορεί λοιπόν να υποτεθεί ότι η Ρωσία παίζει το παιχνίδι της με τη Δύση σύμφωνα με το ακόλουθο σενάριο. Πρώτο μέρος: διατύπωση αιτημάτων για εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και διπλωματικός διάλογος.
Ο Γιούρι Μπορίσοφ με τον Νικολάς Μαδούρο (φωτογραφία Reuters/Leonardo Fernandez Viloria)
Το δεύτερο μέρος: διπλωματικός διάλογος και επίδειξη των δυνατοτήτων στρατιωτικο-τεχνικής απάντησης.
Το τρίτο μέρος: επίδειξη των δυνατοτήτων στρατιωτικής-τεχνικής απάντησης από την ηπειρωτική Αμερική προκειμένου να ενταθεί το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε συμφωνία.
Ετσι, όλα μόλις ξεκινούν. Δεν θα είναι εύκολο. Ακόμη περισσότερο, θα είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει τη στρατηγική ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: regnum.ru
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο