Στα 250 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι προκαταβολές για την αγορά των πρώτων 327 κατοικιών που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό.

Η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ με τις περισσότερες να έχουν ήδη πωληθεί. Οι αγοραστές, ως επί το πλείστον Έλληνες του εξωτερικού, έχουν «καπαρώσει» διαμερίσματα, βίλες, διώροφα και τριώροφα σπίτια από τα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση Τύπου που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Οδυσσέας Αθανασίου και αφορούσε στην πρόοδο των εργασιών του εμβληματικού επενδυτικού σχεδίου της ανάπλασης των 6.200 εκατ. τ.μ. στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αθανασίου το πρώτο «πακέτο» των οικιστικών αναπτύξεων θα αποφέρει συνολικά έσοδα 950 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν:

·         Στα 200 διαμερίσματα του «πράσινου πύργου – Marina Tower» που θα κατασκευαστεί στη Μαρίνα του Αγ. Κοσμά. Η πλειονότητα τους έχει πωληθεί, πλην των τελευταίων τριών ορόφων. Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 500 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του χρόνου θα έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ από προκαταβολές.  

·         Στις 27 πολυτελείς βίλες και τα 100 διαμερίσματα σε διώροφες και τριώροφες πολυτελείς κατοικίες που θα ανεγερθούν στο παραλιακό μέρος του ακινήτου που εκτείνεται μπροστά από τα γήπεδα μπάσκετ και ξιφασκίας. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τις 27 βίλες που θα βρίσκονται μπροστά στο κύμα ανέρχονται σε 200 εκ ευρώ, ενώ έχουν συναφθεί προσύμφωνα αξίας 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισπραχθούν στο τέλος της χρονιάς. Στα 100 διαμερίσματα τα έσοδα υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ και θα εισπραχθούν περί τα 50 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.  

Με αυτά τα δεδομένα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθουν πιο μπροστά οι αναπτύξεις ακόμη 1.000 κατοικιών στην πρώτη πενταετία του master plan της ανάπλασης του Ελληνικού. Συνολικά στο έργο θα αναπτυχθούν 9.000 με 10.000 κατοικίες σε όλη τη διάρκεια του επενδυτικού σχεδίου (20ετία).

 Η επαγγελματική στέγη

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης και για την επαγγελματική στέγη. Στο μεγάλο εμπορικό πάρκο 70.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, η ζήτηση για καταστήματα από εταιρείες μόδας ανέρχεται στο 145%, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

Κανονικά προχωρά και η συμφωνία για την επένδυση των 55 εκατ. ευρώ του ομίλου Φουρλή με την ανάπτυξη του Retail Park.

Σε σχέση με τα γραφεία ο κ. Αθανασίου είπε επίσης πως η ζήτηση είναι μεγάλη και για το λόγο αυτό εξετάζεται να έρθουν πιο μπροστά κάποιες συμφωνίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε και για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στις εργασίες ανάπλασης του Ελληνικού εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Ο ίδιος απάντησε πως «ήρθαμε αντιμέτωποι με την κρίση της πανδημίας, τις επιπτώσεις στο κόστος των υλικών και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο βαθμό του εφικτού έχουμε προυπολογίσει τα όποια επιπλέον κόστη». Και ως προς το χρονοδιάγραμμα των έργων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απάντησε πως όλα κινούνται εντός στόχων.

Νέοι διαγωνισμοί

Σε σχέση με τα επόμενα μεγάλα έργα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development έκανε γνωστό πως στις 15 με 20 Μαρτίου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος των διαγωνισμού για την ανάπτυξη των υποδομών ύψους 250 με 300 εκατ. ευρώ, ώστε τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές δραστηριότητες.

Επίσης έως το τέλος του μήνα ή αρχές Απριλίου θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος εργολάβος για τον Marina Tower.

Εντός των επόμενων ημερών θα βγει και ο διαγωνισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και το δεύτερο πακέτο έργων υποδομών.    

Εντός του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για το Marina Galleria, ενώ τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν και οι συμφωνίες της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development για τα δύο ξενοδοχεία στην παραλία του Αγίου Κοσμά καθώς κι εκείνου στον πύργο μικτής χρήσης στη Λ. Βουλιαγμένης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές