Μείωση εμφανίζουν τα μερίδια αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το 2020 σε σύγκριση με το 2013, όταν δηλαδή, άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία από τη Eurostat.

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, τα μερίδια αγορά των μεγαλύτερων παραγωγών σε κάθε χώρα-μέλος εμφάνιζαν πολύ μεγάλη απόκλιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο ένας παραγωγός κατέχει το 100% της παραγωγής ενώ στην Ιταλία το μερίδιο του μεγαλύτερου παραγωγού δεν ξεπερνά το 16%.

Πιο αναλυτικά, το υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Κύπρο (100%), όπου μία μόνο εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (78%), την Κροατία (76%) και την Τσεχία (71%).

Στον αντίποδα, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τρία κράτη μέλη: στο Λουξεμβούργο (18%), στην Πολωνία (17%) και στην Ιταλία (16%).

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή η ΔΕΗ, καταλαμβάνει το 41% της εγχώριας παραγωγής.

Σε σύγκριση με το 2013, το μερίδιο αγοράς του 2020 του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμάνθηκε από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο Λουξεμβούργο (μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) έως 1 ποσοστιαία μονάδα στη Λιθουανία.

Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στη Φινλανδία, ενώ αυξήθηκε στη Βουλγαρία (6 μονάδες), στην Τσεχία (4 μονάδες), στην Ουγγαρία (2 μονάδες) και στη Ρουμανία (1 ποσοστιαία μονάδα).

Εισαγωγή και παραγωγή φυσικού αερίου

Για τις εισαγωγές και την παραγωγή φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2020 ήταν 100% στην Εσθονία, στη Μάλτα και στη Σουηδία, όπου μόνο μία εταιρεία κυριαρχούσε στην εθνική παραγωγή και στις εισαγωγές.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου είχε το χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης στην αγορά στην Ισπανία (25%) και την Τσεχία (26%).

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος παίκτης στην εμπορία και διακίνησης φυσικού αερίου κατέχει ποσοστό 36%.

Σε σύγκριση με το 2013, το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου ήταν μειωμένο το 2020 σε 13 κράτη-μέλη.

Παρέμεινε σταθερό στη Σουηδία (στο 100%), ενώ αυξήθηκε στη Λιθουανία (17 ποσοστιαίες μονάδες), στην Εσθονία (16 μονάδες) και στη Σλοβακία (11 ποσοστιαίες μονάδες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή