Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης και ανακούφισης από τις αυξήσεις στην ενέργεια θα γίνουν από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το πρωί ο ΟΤ το πακέτο των μέτρων για την οικονομική ανακούφιση ευρείας ομάδας πολιτών θα αφορά στην αύξηση κατά τουλάχιστον 40% της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών για τον Απρίλιο με το μηνιαίο όφελος να διαμορφώνεται το λιγότερο στα 55 ευρώ από 39 ευρώ τον Μάρτιο.

Επίσης, στα μέτρα ενεργειακής στήριξης συμπεριλαμβάνονται και η μείωση της τιμής της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης μέσα από μηχανισμό που θα επιστρέφει σε οδηγούς Ι.Χ. και επαγγελματίες μέρος των φορο-εσόδων που ήταν υψηλότερα λόγω της εκτίναξης των τιμών.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση καταλήγει σε αύξηση της επιδότησης για τον Απρίλιο.

Πληροφορίες θέλουν το ύψος της ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας να ξεπερνά τα επίπεδα των 55 ευρώ για τον Απρίλιο. Είναι αυξημένη πάνω από 40% σε σχέση με τον Μάρτιο οπότε και η επιδότηση ήταν της τάξης των 39 ευρώ.

Όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο η ενίσχυση θα δίνεται κλιμακωτά μέχρι τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης. Θα υπάρχουν δύο επιδοτήσεις η μία για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και η δεύτερη για το κλιμάκιο από 151 μέχρι 300 κιλοβατώρες. Επίσης οι επιχορηγήσεις θα αφορούν τα τιμολόγια ρεύματος της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών.

Μέσω πλατφόρμας η επιδότηση της βενζίνης

Η στήριξη πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προέβη τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Γεωργιάδης: Όλη η αγορά καυσίμων έχει πλαφόν στο κέρδος

«Με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τους ελέγχους που κάνουμε θα έχουμε πάντα τη μείωση της τιμής του βαρελιού. Όλη η αγορά του καυσίμου έχει πλαφόν στο κέρδος».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας  και στις αλυσιδωτές επιπτώσεις ανατιμήσεων στην αγορά που καταλήγουν στην τσέπη του καταναλωτή, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι από την ώρα που θεσπίστηκε ανώτατο πλαφόν κέρδους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων και γίνονται συνεχείς έλεγχοι, είναι αδύνατον η πτώση της τιμής του διυλιστηρίου να μην περάσει στο πρατήριο. Επίσης είναι αδύνατον, πρόσθεσε, επειδή ο έλεγχος  ξεκινάει από το διυλιστήριο, αυτό να μην μειώσει αμέσως την τιμή από την τιμή αγοράς του αργού πετρελαίου που κάνει για να διυλίσει και να πουλήσει μετά καύσιμα. Ελέγχουμε λοιπόν από την ώρα της εισαγωγής του πετρελαίου μέχρι την ώρα που φτάνουν τα καύσιμα στο πρατήριο.

Με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τους ελέγχους  που κάνουμε θα έχουμε πάντα τη μείωση της τιμής του βαρελιού. Όλη η αγορά του καυσίμου έχει πλαφόν στο κέρδος, τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ είναι σημαντικά χαμηλότερη απ’ ότι την προηγουμένη εβδομάδα. Ο ίδιος διατύπωσε την ελπίδα ότι αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία θα έχουμε και περαιτέρω μείωση.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι ο κόσμος υποφέρει από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς έχουμε πόλεμο. Είναι κάτι, θα το καταλάβουμε, έχουμε πόλεμο, τον ζούμε και ο πόλεμος φέρνει δεινά.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε την διπλή ατυχία ο πόλεμος να γίνει με την πανδημία ταυτόχρονα. Αυτό επηρεάζει τη ζωή μας η κυβέρνηση και λαμβάνει και θα λάβει και όσο περισσότερα μέτρα γίνεται  για να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας που υποφέρουν.

Πριν τον πόλεμο υπενθύμισε ο κ. Γεωργιάδης, είχαμε την πανδημία, δεν είχαμε ηρεμία και αυτή είχε διατάραξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πολύ, με το ταυτόχρονο άνοιγμα και το ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των οικονομιών. Ως προς την ενέργεια όμως πιστεύω ότι είχε αρχίσει να αυξάνεται η τιμή της από το Νοέμβριο μήνα με τις ειδήσεις της επικείμενης εισβολής.

Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα ικανοποιήσουν την πλειοψηφία των πολιτών καθώς θα ακολουθηθεί ένας τρόπος παρέμβασης στα καύσιμα αλλά και στην ενέργεια, στοχευμένος, έτσι ώστε ταυτόχρονα να βοηθήσουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και παράλληλα να μην τινάξουμε στον αέρα τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί διατίμηση στα καύσιμα καθώς είναι εισαγόμενο προϊόν και τόνισε ότι θα συνεχιστεί οριζόντια η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και ο αρμόδιος υπουργός  θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι και ως προς την στήριξη του κράτους υπάρχουν όρια. Επισήμανε δε ότι οι τιμές στην χώρα μας ανεβαίνουν όπως ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα κρίκο μίας παγκόσμια αλυσίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια