Ρεκόρι κατέγραψε η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, φτάνοντας τα 328,1 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 7% σε ετήσια βάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό πλεόνασμα 67,9 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2020.

Προϊόντα υψηλής αξίας όπως το κρασί, τα οινοπνευματώδη και τα λικέρ, η σοκολάτα είχαν ισχυρές επιδόσεις, ενώ προϊόντα που σχετίζονται πιο άμεσα με το αγροτικό εισόδημα, όπως π.χ. το χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το σιτάρι επηρεάστηκαν από τις μειώσεις στις εξαγωγικές αξίες και είχαν μικρότερη απόδοση.

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στη μηνιαία εμπορική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος 2021, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Ρωσία το περασμένο έτος.

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα στάλθηκαν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα το 2021, με αυτούς τους τρεις προορισμούς να αντιπροσωπεύουν το 42% του συνόλου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων. Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ ή 14%, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του κρασιού (αύξηση 29%) και των οινοπνευματωδών ποτών (αύξηση 19%), που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ στη χώρα. Ενώ οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν απότομα στις αρχές του έτους λόγω της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, επιστρέφοντας σε κανονικά επίπεδα από τον Μάρτιο και παραμένοντας σταθερές από χρόνο σε χρόνο.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ ή 3%, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών χοιρινού κρέατος (μείωση 31%) και βρεφικών τροφών (μείωση 18%). Κατά τα άλλα, ισχυρές επιδόσεις σημειώθηκαν στις εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα (αύξηση 910 εκατ. ευρώ), την Ελβετία (αύξηση 815 εκατ. ευρώ) και τη Νορβηγία (αύξηση 562 εκατ. ευρώ).

Το 2021 η Βραζιλία έγινε ο κύριος προμηθευτής εισαγωγών αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, με τις αξίες να αυξάνονται κατά 19% φτάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές κόκκων σόγιας (αύξηση 50%), καφέ (αύξηση 25%) και άλευρα ελαιούχων σπόρων (αύξηση 13%). Οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν σημαντική πτώση, οι οποίες μειώθηκαν κατά 3,8 δισ. ευρώ ή 25% σε ετήσια βάση. Πτώση παρουσίασαν και οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 366 εκατ. ευρώ ή 4%. Κατά τα άλλα, αξιοσημείωτες αυξήσεις σημειώθηκαν στις εισαγωγές από την Ινδονησία (αύξηση 1,2 δισ. ευρώ) και την Ουκρανία (αύξηση 1 δισ. ευρώ).

Το κρασί, τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά, η σοκολάτα και τα είδη ζαχαροπλαστικής είχαν τις υψηλότερες εξαγωγικές αξίες και αντιστοιχούσαν στο 18% των συνολικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ. Οι εξαγωγές κρασιού αυξήθηκαν κατά 3,2 δισ. ευρώ, τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά κατά 714 εκατ. ευρώ και η σοκολάτα και τα είδη ζαχαροπλαστικής κατά 948 εκατ. ευρώ. Ενώ παραμένει το τέταρτο προϊόν με την υψηλότερη αξία, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος μειώθηκαν πάνω από 900 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από οποιαδήποτε κατηγορία προϊόντων το 2021.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των εισαγωγών σημειώθηκαν για τους κόκκους σόγιας (αύξηση 1,5 δισ. ευρώ ή 30%) και τα άλευρα ελαιούχων σπόρων (αύξηση 1,5 δισ. ευρώ ή 24%), με αυτές τις δύο κατηγορίες προϊόντων να αντιπροσωπεύουν το 11% του συνόλου των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων. Αυτό οφείλεται στην απότομη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ειδικότερα, οι εισαγωγικές ποσότητες για τους κόκκους σόγιας και τα άλευρα ελαιούχων σπόρων μειώθηκαν κατά 3% και 1%, καταδεικνύοντας σαφή επίδραση των τιμών στην άνοδο των αξιών των εισαγωγών.

Ο αντίκτυπος της εισβολής στην Ουκρανία

Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανία εξήγαγε στην ΕΕ αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας σχεδόν 7 δισ. ευρώ το 2021, καθιστώντας την, τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ στον τομέα των αγροτικών ειδών διατροφής. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 36% των εισαγωγών δημητριακών στην ΕΕ, καθώς και το 16% των εισαγωγών προϊόντων ελαιούχων σπόρων. Η ΕΕ εξήγαγε επίσης πάνω από 3 δισ. ευρώ αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ουκρανία το 2021.

Ο τομέας των αροτραίων καλλιεργειών της Ουκρανίας έχει ισχυρές επιδόσεις παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει το 84% όλων των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τη χώρα. Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ουκρανική οικονομία.

Η Ρωσία είναι επίσης ισχυρός εμπορικός εταίρος στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, εξάγοντας 2,1 δισ. ευρώ αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ το 2021. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 20% του συνόλου των εισαγωγών συστατικών ζωοτροφών στην ΕΕ. Τα πιο εξαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ στη Ρωσία είναι το κρασί και τα οινοπνευματώδη, τα οποία έφτασαν την αξία τους 1,1 δισ. ευρώ το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO