Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ κρατών, παρέχοντας έτσι μία μορφή ανακούφισης και στις πιεζόμενες το τελευταίο διάστημα για το συγκεκριμένο θέμα αμερικανικές Meta και Google.

Για πάνω από ένα έτος, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού αναζητούσαν μία συμφωνία που θα αντικαθιστούσε την Privacy Shield (Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων), δηλαδή τον διακανονισμό που επιτρέπει σε εταιρείες να μεταφέρουν δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών και από ευρωπαϊκές χώρες σε αμερικανικό έδαφος.

Η συμφωνία Privacy Shield ουσιαστικά ακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2020, γεγονός που έπληξε το Facebook και άλλες διαδικτυακές εταιρείες που είχαν βασιστεί στον συγκεκριμένο μηχανισμό ροής δεδομένων. Τότε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε υπέρ του Αυστριακού ακτιβιστή Μαξ Σρεμς ο οποίος διατύπωνε την άποψη ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο δεν προστάτευε τους Ευρωπαίους πολίτες από την πιθανότητα παρακολούθησης εκ μέρους των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Περισσότερη ασφάλεια στη μεταφορά δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών

Η νέα συμφωνία θα «ενεργοποιήσει στοιχειώδη και αξιόπιστη ροή δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα και τις πολιτικές ελευθερίες», σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Θεωρείται βέβαιο ότι η νέα συμφωνία θα προσφέρει και κάποιας μορφής «ανακούφιση» στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν σειρά νομικών προβλημάτων για τον τρόπο που μετακινούν δεδομένα εκτός συνόρων, μετά την κατάρρευση της Privacy Shield.

Σημειώνεται ότι λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος η Meta είχε απειλήσει ότι θα τερματίσει τη λειτουργία των Facebook και Instagram στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως