Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να κρατηθεί, έστω και δύσκολα, σε θετικό έδαφος το πρώτο μισό του έτους, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

«Η εντύπωση μου είναι πως η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θα είναι ελαφρά θετικό, αν και θα έχουμε πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Το δεύτερο τρίμηνο, θεωρώ πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί γύρω στο μηδέν» σχολίασε ο Ισπανός αξιωματούχος, σε ομιλία του σε φόρουμ στο Άμστερνταμ.

Πάντως πρόσθεσε πως «βλέπει» ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο, ενώ απέρριψε το σενάριο του στασιμοπληθωριμού.

Όπως φαίνεται ήδη από την ροή των στοιχείων, το ράλι στις ενεργειακές τιμές και το ντόμινο των ανατιμήσεων περικόπτουν τη δυναμική των καταναλωτικών δαπανών, ενώ και τα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχωρούν, καθώς ο πόλεμος ενισχύσει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις στις πρώτες ύλες.

Για το λόγο αυτό και ο κύριος Γκίντος συμφώνησε πως ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες και πιθανότατα να φτάσει στο ανώτερο σημείο του γύρω στα μέσα της χρονιάς.

«Νομίζω πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες, όμως  περιμένουμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το δεύτερο μισό του έτους» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «βλέπει» το ανώτατο σημείο του δείκτη μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το Μάρτιο αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για εκτίναξη του δείκτη σε νέα ρεκόρ, πάνω από το 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή