Και όπως έγραψε ένας φίλος της στήλης το 1ο OT Forum – το διήμερο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου σε έναν ιστορικό χώρο, όπως το παλαιό Χρηματιστήριο επί της Οδού Σοφοκλέους, που μεταμορφώθηκε σε ένα ψηφιακό τηλεοπτικό studio- μας επέτρεψε να ανεβάσουμε level, να περάσουμε σε άλλη «πίστα». Πάντα  διατηρώντας  υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές σε όλα τα επίπεδα.

Το μόνο σίγουρο από εδώ και πέρα είναι ότι τα συνέδρια που θα γίνονται στη χώρα μας θα καθορίζονται με βάση το OT Forum. Και δεν είναι μόνο θέμα περιεχομένου και επιλογής συμμετεχόντων αλλά το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, με πολλές ιδέες, πολλή δουλειά, πολλή επιμονή και μπόλικο μεράκι για το αποτέλεσμα.

Βεβαίως το 1ο στη σειρά OT Forum ξεπέρασε κάθε προσδοκία από την άποψη της μιντιακής επίδρασης και αποτελεσματικότητας. Για παράδειγμα, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έπαιξε παντού – πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σε sites, στα social media. Το ίδιο και οι συνεντεύξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο κατάλογος μακρύς και το μικρό αυτό κείμενο στη στήλη δεν έχει το χαρακτήρα ενός πρώιμου απολογισμού αλλά της επισήμανσης για το πώς η αγορά ανταποκρίνεται σε νέα και ποιοτικά προϊόντα που ξεφεύγουν από το ναρκοπέδιο των δημοσίων σχέσεων…

Μια επίσκεψη στην Κύπρο

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψής της στην Κύπρο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε σε εκδήλωση της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας για την ανθεκτικότητα της ΕΕ στις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία –https://www.linkedin.com/pulse/finding-resilience-times-uncertainty-christine-lagarde/?trackingId=rL1lbqBiQmKuxVAYD5LUIw%3D%3D.

Όπως και στη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έτσι και χθες, αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση του πληθωρισμού και τη μείωση της ανάπτυξης που βιώνει η ευρωζώνη ως αποτέλεσμα του πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος Λαγκάρντ έκανε συγκεκριμένη αναφορά τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και τα προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα ως παράγοντες που θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό ακόμα υψηλότερα. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές της ενέργειας οδηγούν τα νοικοκυριά σε μικρότερες δαπάνες και τις επιχειρήσεις σε λιγότερες επενδύσεις με αποτέλεσμα να πλήττεται και ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Σε άλλο μέρος της ομιλίας της, η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των παραπάνω προβλημάτων. Σε εθνικό επίπεδο μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων όπως η μείωση της φορολογίας και οι επιδοτήσεις, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενότητας σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου. Επιπλέον, τόνισε για άλλη μία φορά την επιτακτικότητα της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των περαιτέρω επενδύσεως στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως 40% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατευθύνονται στην πράσινη μετάβαση, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενεργοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τέλος, η πρόεδρος Λαγκάρντ έκανε λόγο για τις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν την νομισματική πολιτική. Η ΕΚΤ θα πρέπει να δρα σταδιακά, ευέλικτα και με στόχο της όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη μετάδοση των πολιτικών της σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Οι νταντάδες της γειτονιάς

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει μέσα από τις δημόσιες πολιτικές της να αναδείξει το ανθρώπινο, κοινωνικό πρόσωπο στη βάση των επιλογών της στο πεδίο της καθημερινότητας. Σε μια ανάρτηση του στο Linkdedin ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να αναδείξει το πρόγραμμα που τιτλοφορείται Οι «νταντάδες της γειτονιάς».

Διαβάζω για τις νταντάδες: «(…) έρχονται, τώρα, να βοηθήσουν κάθε εργαζόμενο γονέα, φροντίζοντας τα παιδιά όσο η μητέρα ή ο πατέρας λείπουν στη δουλειά. Μία ακόμη δέσμευση γίνεται πραγματικότητα, με την Πολιτεία να στηρίζει κάθε πλευρά της καθημερινότητας του πολίτη. Με πράξεις!».

Περισσότερα εδώ: https://ntantades.gov.gr/

Το νέο τοπίο των ΑΕΙ

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας στον Πρωθυπουργό επιλέγει με μια ανάρτηση του στο Linkedin να αναδείξει με τη βοήθεια ενός infographic πτυχές από το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Πτυχές μιας ποιοτικής αναβάθμισης που έχει να κάνει με τα διεπιστημονικά κοινά προπτυχιακά, το Ελληνικό ERASMUS κλπ.

Τα ρούβλια του φυσικού αερίου

Δεν θα απαιτήσει άμεσα να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε το Κρεμλίνο, κάνοντας έτσι πίσω στην εκβιαστική απαίτηση που ήγειρε την προηγούμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είχε εξ αρχής δηλώσει πως κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν, ενώ και η Βρετανία είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Με την κατάσταση πάντως να παραμένει ασταθής, ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπενθύμισε στους καταναλωτές την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς ο δρόμος της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο είναι μακρύς και δύσκολος.

Πρωτοποριακή σύμπραξη 5 επιστημονικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας

Δημόκριτος, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΘΗΝΑ & ΕΠΙΣΕΥ συν-δημιουργούν το “SCIENCE AGORA”. Μέσω του Κεντρικού Κόμβου “SCIENCE AGORA” θα αξιοποιείται η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές, τα ιδρύματα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Περισσότεροι από 10.000 ταλαντούχοι επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή σύμπραξη, πρωτοποριακή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Η δυναμική είναι εξαιρετικά μεγάλη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ερευνητικές ομάδες των ιδρυμάτων αυτών συμμετέχουν την τελευταία πενταετία σε εκατοντάδες διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης. Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας των πέντε ιδρυμάτων και τα υπάρχοντα Κέντρα Επιχειρηματικότητας διασυνδέονται δυναμικά για την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, την ίδρυση τεχνοβλαστών, την επιχειρηματική επιτάχυνση, την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τη μετέπειτα προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η σύμπραξη των πέντε ιδρυμάτων με τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και διασφαλίζει μεταξύ άλλων:

– την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ειδικά για την προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και την εμπορική της αξιοποίηση

– την επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών ομάδων που έχουν διεπιστημονική προσέγγιση και συμπληρωματικές δεξιότητες

– την προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας ομάδας και της αξιολόγησης μίας ιδέας (proof-of-concept)

– την αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories