Τα χειρότερα έπονται για την τουρκική οικονομία αναφορικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού υποστήριξαν σήμερα η JPMorgan και η Goldman Sachs, δείχνοντας να μην αιφνιδιάζονται από την είδηση της εκτίναξης του δείκτη στο 61,14% για το Μάρτιο.

Αμφότερες οι αμερικανικές τράπεζες σε σημερινό σημείωμα τους συμφωνούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις που σκιάζουν την τουρκική οικονομία θα ενταθούν, λόγω και της νομισματικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα προχωρώντας σε διαδοχικές περικοπές των επιτοκίων.

Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας

Μάλιστα, ακριβώς διότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε (ή καλύτερα πήρε εντολή από τον Ερντογάν) να βάλει σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα του περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων, o Γιαρκίν Τσεμπετσί της JPMorgan εκτιμά πως η κεντρική τράπεζα «είναι απίθανο να αντιδράσει στα στοιχεία του τιμάριθμου λιανικής ανεξαρτήτως του πόσο ισχυρά είναι».

Πραγματικά ο ίδιος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται στο 65% με 70% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όταν και μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί προς την κατεύθυνση του 44%.

Ανάλογη περίπου είναι και η εκτίμηση που διατυπώνει η Goldman Sachs προβλέποντας πως ο δείκτης θα φτάσει στο ανώτατο σημείο του, στο 67%, την περίοδο Μαϊου-Ιουνίου, αλλά θα μείνει πάνω από το όριο του 65% για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, πριν αρχίσει να υποχωρεί προς το 45%.

Ο αναλυτής Μουράτ Ουνούρ εξηγεί πως το αυξημένο ρίσκο από τις τιμές των commodities και την νομισματική πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον αυξημένο πληθωρισμό για τους επόμενους μήνες.

Θυμίζουμε πως σήμερα τα στοιχεία Μαρτίου έδειξαν πως ο πληθωρισμός ανέβηκε περαιτέρω αγγίζοντας το 61,14% σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο σημείο του εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 54,4%.

Εκτίναξη και του εμπορικού ελλείμματος

Παράλληλα, ανακοινώθηκε νέο άλμα στο εμπορικό έλλειμμα λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα για το Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 77%(!), από τα 4,67 στα 8,24 δισ. δολάρια. Για το σύνολο του πρώτου τριμήνου το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 26,48 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 138% σε ετήσια βάση, με καθοριστικό παράγοντα την εκτόξευση των εισαγωγών του ενεργειακού κλάδου κατά 156% στα 8,4 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή