
Η κάλυψη μιας τρύπας 700 εκατ. ευρώ στα έσοδα του 2022, αποτέλεσμα της εξυγίανσης-ρεκόρ από τα κόκκινα δάνεια που επιτεύχθηκε κατά την περυσινή χρήση, αποτελεί κεντρικό στόχο του σχεδιασμού των τραπεζικών διοικήσεων.
Πρόκειται για τόκους που θα λείψουν από τα εφετινά αποτελέσματα, ασκώντας πίεση στην οργανική κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Και αυτό διότι τα σχεδόν 28 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εξήλθαν πέρυσι των ισολογισμών τους μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων συνεισέφεραν σε αξιόλογο βαθμό στα συνολικά τους έσοδα.
Η επίπτωση
Οπως λένε αναλυτές, «το μέγεθος της σχετικής επίπτωσης θα είναι διαφορετικό από τράπεζα σε τράπεζα. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο μεγάλη ήταν πέρυσι η απομείωση των προβληματικών χορηγήσεων τόσο πιο υψηλή θα είναι εφέτος η χασούρα». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους πάντως, οι χαμένοι τόκοι μπορούν να αναπληρωθούν μέσω άλλων πηγών, αλλά και με την περαιτέρω συρρίκνωση των εξόδων. Με τον τρόπο αυτόν, συμπληρώνουν, το τελικό πρόσημο για τα καθαρά κέρδη της εφετινής χρονιάς θα είναι θετικό, ανοίγοντας τον δρόμο για διανομή μερίσματος στους μετόχους.
Οι πηγές ενίσχυσης
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο των τραπεζών για ενίσχυση της κερδοφορίας τους προβλέπει τα εξής:
Πιστωτική επέκταση
Για το 2022 αρχική στόχευση των τραπεζών είναι η αύξηση των δανειακών τους υπολοίπων να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 25% των περυσινών απο-ενοποιήσεων NPEs. Εφόσον πετύχουν αυτόν τον στόχο, εκτιμάται ότι η μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους θα περιοριστεί στα επίπεδα των 530 εκατ. ευρώ ή 10% σε ετήσια βάση.
Εσοδα από προμήθειες
Δεδομένης της υψηλής πιστωτικής επέκτασης, αλλά και της ενίσχυσης των εργασιών στους τομείς του bancassurance και της διαχείρισης κεφαλαίων, το 2022 αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ στα καθαρά έσοδα από προμήθειες. Πέρυσι διαμορφώθηκαν σε επίπεδα άνω των 1,53 δισ. ευρώ και για εφέτος εκτιμάται ότι θα κινηθούν στη ζώνη των 1,6 δισ. ευρώ, με ετήσια άνοδο της τάξης του 4%.
Θεραπεία κόκκινων δανείων
Ενίσχυση των εσόδων από τόκους θα υπάρξει και από τις επιτυχημένες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που παραμένουν εντός των τραπεζικών ισολογισμών. Για παράδειγμα, πέρυσι αναταξινομήθηκαν στα πράσινα χαρτοφυλάκια δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Το τελικό όφελος θα προκύψει αφαιρώντας από τις θεραπείες τις νέες εισροές NPEs, οι οποίες με βάση τις έως τώρα ενδείξεις θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 4,2 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς.
Περιορισμός προβλέψεων
Από τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, οι συναλλαγές εξυγίανσης του 2022 θα είναι σημαντικά μειωμένες και διαφαίνεται ότι δεν θα προκύψει σημαντικό ύψος νέων επισφαλειών από την τρέχουσα κρίση, το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο θα υποχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με τα business plans για την περίοδο 2022-2025 που δόθηκαν στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα, το κόστος ως προς το σταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό των τραπεζών θα μειωθεί έως και 40% σε ετήσια βάση στην εφετινή χρήση, στηρίζοντας την προ φόρων κερδοφορία του κλάδου.
Λειτουργικά έξοδα
Και το 2021 ήταν χρονιά με αρκετές κινήσεις εξοικονόμησης κόστους από τις τράπεζες, κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, μεταφοράς προσωπικού σε θυγατρικές που κατά πλειοψηφικό ποσοστό πουλήθηκαν σε τρίτους και αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων. Τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων αναμένεται να αποτυπωθούν στη χρήση του 2022. Ειδικότερα, πέρυσι αποχώρησαν περισσότεροι από 3.200 εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν στο 10% της απασχόλησης στις 4 μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα, ενώ έκλεισαν πάνω από 120 καταστήματα, ήτοι το 8% του δικτύου τους. Στο πλαίσιο αυτό, εφέτος εκτιμάται ότι τα λειτουργικά έξοδα θα υποχωρήσουν σε ετήσια κατά βάση κατά 4% ή 140 εκατ. ευρώ.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο