Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία του πληθωρισμού φέτος αναμένεται πως θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο.

Οι γερμανικές αρχές πρόκειται να παρουσιάσουν τις εαρινές εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας την Τετάρτη. Σε αυτές λοιπόν αναμένεται να περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για σχεδόν διπλασιασμό(!) του πληθωρισμού στο 6,1%, από το 3,3% της προηγούμενης εκτίμησης, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως, ο τιμάριθμος εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 2,8% το 2023.

Θυμίζουμε πως τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια το Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος προκάλεσε ράλι στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Τα στοιχεία πληθωρισμού για το μήνα Απρίλιο πρόκειται να δημοσιευτούν την Πέμπτη.

Στην εαρινή έκθεση αναμένεται επίσης να μειωθούν σημαντικά οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης από το 3,6% στο 2,2% για φέτος, αν και πιθανότατα θα ακολουθήσει μια μικρή βελτίωση στο 2,5% το 2023.

Όσον αφορά την ανεργία αναμένεται υποχώρηση στο 5% φέτος από το 5,7% το 2021 και σταθεροποίηση του δείκτη την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα εκτιμάται περαιτέρω άνοδος των καταναλωτικών δαπανών στο 9,7% φέτος, ήτοι 0,6 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από την προηγούμενη εκτίμηση και επιβράδυνση στο 4,8% το 2023.

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί βάζουν… χέρι στις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τους αυξημένους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμάται πως ο ρυθμός της αποταμίευσης θα περιοριστεί φέτος στο 10,9% από το 15% πέρυσι.

Σημερινή έκθεση του ινστιτούτου Ifo έδειξε μικρή βελτίωση στα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μετά τη βουτιά που είχε κάνει ο δείκτης τον Μάρτιο, λόγω του σοκ του πολέμου, αν και τουλάχιστον οι μισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να «κόψουν» τις επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, έκτακτο πακέτο στήριξης ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαχειριστούν το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας