Διοικητικό πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μπορεί να «κρύβει» η εναρμόνιση των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων στη νέα διάταξη της επιβολής πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που είχε ήδη υποβληθεί δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης με ποσοστό αύξησης μεγαλύτερο του 3% οι εκμισθωτές  θα πρέπει να προβούν σε τροποποίηση των στοιχείων μίσθωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μάλιστα από 1/1/2022.

Ωστόσο οποιαδήποτε τροποποίηση μίσθωσης με ημερομηνία από 1/1/2022 έως και 28/2/2022 θεωρείται ήδη εκπρόθεσμη και το πρόστιμο που ισχύει (άρθρο 54 ΚΦΔ) ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.

Η  ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να μην επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στις σχετικές αναδρομικές τροποποιητικές δηλώσεις των εκμισθωτών για τους προηγούμενους μήνες του 2022.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων επισημαίνει πως εξακολουθεί να εκκρεμεί η εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται νομίμως εξ αιτίας της αναγκαστικής μείωσης ή και μη καταβολής μισθωμάτων λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας οι εκμισθωτές, παρότι έχουν παρέλθει εννέα μήνες από τη λήξη των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων.

«Για τους λόγους αυτούς, και εν όψει και του ότι επίκειται να αναρτηθούν και οι εφετινές υποχρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του Φόρου Εισοδήματος, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα αυτό, και να σας ζητήσουμε να εκδοθεί ανακοίνωση που να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πολίτες για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η όλη παραπάνω διαδικασία, και συγκεκριμένα πότε έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο σας και την αρμόδια Αρχή:

1.           Να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID και να καταβληθούν όλα τα υπόλοιπα ποσά αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων.

2.           Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID για τους μήνες  Ιούνιο & Ιούλιο 2021 διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.

3.           Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, που αποτελεί όχι μόνον μόνιμο αίτημά μας αλλά και ηθική υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολιτών που αδικήθηκαν κατάφωρα από την κατά το χρόνο εκείνο αναπόφευκτη πρωτόλεια λειτουργία του συστήματος δηλώσεων και τις ψευδείς δηλώσεις των ενοικιαστών τους.

4.           Να εμφανίζεται στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» των φορολογουμένων κάθε πληροφορία που τους αφορά σε σχέση με τις εκκρεμότητες αυτές και ενδεχόμενους συμψηφισμούς με τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις», αναφέρεται σε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα