Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνει σημάδια ενός πιο απογοητευμένου κόσμου. Πολιτικοί, επιχειρηματικοί και οικονομικοί ηγέτες και οι συνοδοί τους συνεδριάζουν στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα μετά από καθυστέρηση άνω των δύο ετών. Η πανδημία, ο πόλεμος και η ασυνήθιστη ημερομηνία συνάντησης την Άνοιξη βοηθούν να εξηγήσουν ορισμένες αξιοσημείωτες απουσίες. Καθώς οι οικονομίες αποκτούν εσωστρέφεια και οι αγορές πέφτουν, το ταλέντο του ιδρυτή του Φόρουμ Κλάους Σβαμπ να διαμεσολαβεί για διασυνοριακές σχέσεις αντιμετωπίζει μια σκληρή δοκιμασία.

Στην τελευταία συνάντηση τον Ιανουάριο του 2020, οι ηγέτες συζήτησαν την απειλή που συνιστά η υπερθέρμανση του πλανήτη, μόνο για να αντιμετωπίσουν μια πιο άμεση κρίση. Η πανδημία Covid-19 τορπίλισε την περσινή συγκέντρωση και μια προσπάθεια εναλλακτικής συνάντησης στη Σιγκαπούρη το καλοκαίρι ανάγκασε στη συνέχεια τον Σβαμπ να καθυστερήσει την εκδήλωση του 2022. Αντί να σέρνονται σε breakfast πάνελ και πάρτι σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, οι παρευρισκόμενοι φέτος πρέπει απλώς να αποφύγουν τη περιστασιακή ανοιξιάτικη βροχούλα.

Κάποια γνώριμα πρόσωπα λείπουν. Το αφεντικό της JPMorgan, Τζέιμι Ντιμόν, έμεινε σπίτι του. Το ίδιο και ο επικεφαλής της BlackRock, Λάρι Φινκ. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι μειωμένος κατά ένα πέμπτο περίπου από τη συνάντηση του 2020. Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης αναμένει περίπου ένα τρίτο λιγότερες απογειώσεις και προσγειώσεις από το συνηθισμένο λόγω του μειωμένου αριθμού ιδιωτικών και κρατικών αεροσκαφών.

Εκείνοι που θα κάνουν την εμφάνιση τους έχουν πολλά να ανησυχούν, καθώς η αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί το τέλος του εύκολου χρήματος, ενώ οι σφικτές αγορές εμπορευμάτων θέτουν σε αμφισβήτηση την προηγούμενη συναίνεση. Οι υποστηρικτές της αύξησης των περιβαλλοντικών προτύπων εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί εν ισχύ: ολόκληρη η πρώτη μέρα περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 πάνελ αφιερωμένα σε ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα. Αλλά η εστίαση έχει αλλάξει καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ακόμη και ο Φινκ, ένθερμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το κλίμα, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι εταιρείες πρέπει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να επενδύσουν σε παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων θα είναι επίσης εκεί σε ισχύ, όπως αποδεικνύεται από τις βιτρίνες στο κύριο εμπορικό δρόμο του Νταβός όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Circle. Το «Medical Psychedelics House of Davos» [Οίκος Ιατρικών Ψυχοτροπικών του Νταβός] θα φιλοξενήσει ένα πάρτι για εναλλακτική αποκεντρωμένη χρηματοδότηση το βράδυ της Τρίτης και ένα άλλο πάρτι για τυπεύθυνους χάραξης πολιτικής αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, η εορταστική διάθεση μετριάζεται από την πτώση των τιμών του bitcoin, του ethereum και άλλων, και την πίεση σε σταθερά νομίσματα (stablecoins) όπως το Tether.

Καθώς ο πόλεμος και οι οικονομικές κυρώσεις κατακερματίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και αναδιαμορφώνουν συμμαχίες, ορισμένοι αμφισβητούν το νόημα μιας συγκέντρωσης για την παγκόσμια ελίτ. Ιστορικά ο Σβάμπ είναι καλός στο να ελίσσεται: κατάφερε ακόμη και να πείσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ – τον ​​αντίποδα του «Άνθρωπος του Νταβός» – να παρευρεθεί το 2020. Ο σταρ προσκεκλημένος της φετινής συνάντησης, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να κάνει μια ομιλία μέσω βίντεο.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να καθίσεις κόσμο στο τραπέζι. Οι Ρώσοι ολιγάρχες και επιχεςιρηματίες, που ήταν επί μακρό ενθουσιώδεις συμμετέχοντες, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι μετά την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Για τους υπόλοιπους αρχηγούς, το να βρουν κοινό έδαφος θα είναι πιο άπιαστο από ποτέ.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News