Σήμα για πολλαπλές όσο και δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά έστειλε η αποκάλυψη του περιεχομένου των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Ουσιαστικά, τα μέλη του συμβουλίου, όχι μόνο συμφώνησαν εύκολα στην ανάγκη μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που διεξήχθη στις 3-4 Μαΐου, αλλά υποστήριξαν πως ανάλογες διαδοχικές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης είναι λογικές και αναγκαίες στις επόμενες συνεδριάσεις.

Θυμίζουμε πως μαζί με την αύξηση κατά μισή ποσοστιαία βάση στα επιτόκια, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 22 χρόνια, το συμβούλιο ενέκρινε την μείωση του ύψους 9 τρισ. δολαρίων ισολογισμού της Fed.

Όλα για τον πληθωρισμό 

Στόχος βεβαίως είναι η μείωση του πληθωρισμού που κυμαίνεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και σαράντα χρόνια, παρά το γεγονός πως υπάρχει ο κίνδυνος ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης. «Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση τους και την αποφασιστικότητα τους στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» ανέφερε η ανακοίνωση. Αν και κάποια στελέχη εμφανίστηκαν ανήσυχα και για την ενίσχυση του ρίσκου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Σκανάροντας» το κείμενο των πρακτικών, οι αναλυτές μέτρησαν πως η λέξη «πληθωρισμός» αναφέρεται συνολικά 60 φορές!

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Μαΐου, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τις συνήθεις δηλώσεις του, προχώρησε στην σπάνια κίνηση να απευθυνθεί απευθείας προς το αμερικανικό κοινό και να προσπαθήσει να του εξηγήσει την δέσμευση της κεντρικής τράπεζας στον περιορισμό του πληθωρισμού.

Οι αγορές προεξοφλούν πλέον ότι με την επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed τα επιτόκια θα κινηθούν στο 2,5% με 2,75% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Όσον αφορά το θέμα του ισολογισμού, το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας προβλέπει ο ρυθμός μείωσης να φτάσει σταδιακά τα 95 δισ. δολάρια έως τον Αύγουστο, ήτοι δηλαδή 60 δισ. δολάρια ομολόγων και 35 δισ. δολάρια στεγαστικών δανείων.

Μετά την ανακοίνωση των πρακτικών, η Wall Street και οι επιμέρους δείκτες της διεύρυναν τα  κέρδη τους. Αυτή την ώρα ο Dow ανεβαίνει κατά 0,34%, ο S&P 500 κατά 1,35% και ο Nasdaq κατά 1,39%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως