Σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες από την πολλά υποσχόμενη αγορά της Γαλλίας προκύπτουν για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στους τομείς της ανακύκλωσης, των ΑΠΕ, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του βιώσιμου τουρισμού, των υποδομών κοινής ωφέλειας, των έξυπνων πόλεων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, η συμβολή στην ελληνική οικονομία μέσω του τουρισμού και των επενδύσεων παραμένει αξιοσημείωτη.

Οι ευκαιρίες αυτές αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, πολυπληθούς και υψηλού επίπεδου επιχειρηματικής αντιπροσωπείας του MEDEF, στην Αθήνα (9-11/5/2022), μετά από πρόσκληση του ΣΕΒ. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο Πρόεδρος της MEDEF, κ. Ρου ντε Μπεζιέ και ο Πρόεδρος του Ομίλου L’Oréal, κ. Ζαν Πολ Αγκόν. Στην αποστολή συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της MEDEF, του ομόλογου εργοδοτικού φορέα του ΣΕΒ στην Γαλλία, καθώς και 27 επιχειρηματίες και στελέχη από 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, διεθνώς αναγνωρισμένες στον τομέα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην αποστολή, είναι σήμερα καλά εδραιωμένες και διαθέτουν παραγωγική βάση στη χώρα μας, ενώ άλλες ήρθαν αποκλειστικά για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, σε μια σειρά από δυναμικούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η ενέργεια, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, οι έξυπνες πόλεις, οι κατασκευές, η ναυτιλία, και ο τουρισμός.

Η Γαλλία, η 2η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης (μετά την Γερμανία) και μια από τις κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο -7η μεγαλύτερη οικονομία βάσει του ονομαστικού ΑΕΠ και 10η βάσει της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης-, ανέκαμψε σημαντικά, κατά τη διάρκεια του 2021, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 7%, έναντι κοινοτικού μέσου όρου 5,3%. Διαθέτει εξαιρετικά προηγμένη βιομηχανία και ισχυρές εξαγωγές. Αρκετοί κλάδοι είναι οι κύριοι συνεισφέροντες στην οικονομία. Μεταξύ αυτών είναι η ενέργεια, η μεταποίηση, ο τουρισμός (ο πιο δημοφιλής προορισμός του πλανήτη), η γεωργία, η τεχνολογία και οι μεταφορές. Όσον αφορά το εξωτερικό της εμπόριο, η Γαλλία εισάγει ιδίως αυτοκίνητα, συσκευασμένα φάρμακα, διυλισμένο πετρέλαιο, ανταλλακτικά οχημάτων και αργό πετρέλαιο, κυρίως από την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη χώρα μας είναι πολύ σημαντικές. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γαλλία, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ακολούθησαν μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία. Το 2021, ο όγκος των επιχειρηματικών συναλλαγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας αυξήθηκε κατά 11.2%. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία ανήλθαν σε €1,8 δισ., αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με το 2020 και οι εισαγωγές €2,5 δισ., αυξημένες κατά 16,7%. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Γαλλία οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών συσκευασμένων φαρμάκων, καταλαμβάνοντας σε μερίδιο περίπου το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας προς τη Γαλλία (49%). Ακολουθούν οι σωλήνες από χαλκό, τα ελάσματα και ταινίες από κράματα αργιλίου, τα τυριά και οι σπαρίδες θάλασσας. Από την πλευρά των εισαγωγών, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα και ακολουθούν τα κρέατα βοειών, το φυσικό αέριο, τα ορυκτέλαια και τα προϊόντα ομορφιάς.

Αν και οι γαλλικές εξαγωγές προς την Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο βαθμό διαφοροποίησης από τις ελληνικές εξαγωγές προς την Γαλλία -καθώς τα 20 πρώτα γαλλικά προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα, αντιστοιχούν στο 34,5% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών από την Γαλλία- υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στη γαλλική αγορά, όπως τα δομικά υλικά, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε και η Πρέσβης μας στο Παρίσι, τα προϊόντα διατροφής μπορούν να αξιοποιήσουν την εντεινόμενη προτίμηση των Γάλλων καταναλωτών προς τα υψηλής ποιότητας βιολογικά ή φυσικά και παραχθέντα με παραδοσιακές μεθόδους προϊόντα, με έμφαση στην προέλευση πρώτων υλών, δεδομένου ότι ο Γάλλος καταναλωτής ελέγχει όλο και περισσότερο τα συστατικά ενός προϊόντος πριν το αγοράσει. Οι Γάλλοι καταναλωτές επίσης αποδίδουν μεγάλη σημασία στα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και ασφαλώς τα προτιμούν λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους, έναντι των άλλων ανταγωνιστικών προϊόντων.

Στο κομμάτι των επενδύσεων, η Γαλλία ήταν το 2021 ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδύσεις συνολικού ύψους €1,49 δισ. Είναι σημαντικό ότι οι γαλλικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, δεν το κάνουν μόνο σε τομείς όπου η χώρα μας έχει ένα παραδοσιακό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως η ανθεκτικότητα των υποδομών, οι βιώσιμες πόλεις, η απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος, η τεχνολογία και η καινοτομία, καθώς επίσης και η υγεία και η εφοδιαστική αλυσίδα. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη, οι εκπρόσωποι των γαλλικών επιχειρήσεων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται και την εμπιστοσύνη τους στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, στη βιωσιμότητα και στο αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

Στον ΣΕΒ, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Γαλλία, λόγω του μεγέθους της αγοράς, της πολιτικής σταθερότητας, της ισχυρής δημογραφικής ανάπτυξης, της καλής φήμης μεγάλου αριθμού ελληνικών προϊόντων διαφόρων κλάδων και των άριστων διμερών πολιτικών σχέσεων. Η Γαλλία μπορεί επίσης να αποτελέσει επιχειρηματικό κόμβο για την ευρύτερη και όχι μόνο περιοχή, για μία εταιρεία που έχει καταφέρει να εισέλθει με επιτυχία στη δική της αγορά. Εκτός από την ευρωπαϊκή αγορά των 450 εκ. καταναλωτών, έχει πρόσβαση σε Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή, χάρη στις υποδομές παγκόσμιας κλάσης που έχει δημιουργήσει (το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οδικό και πλωτό δίκτυο, 5 μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις, ένα από τα καλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα της Ευρώπης και το 2ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο εμπορευμάτων και επιβατών της Ευρώπης).

Η Βίκυ Μακρυγιάννη είναι Senior Advisor ExportReady στον ΣΕΒ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts