Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ενισχύουν τις προσδοκίες για ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια από τη Federal Reserve, επέδρασαν αρνητικά την Παρασκευή στην αγορά του χρυσού.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 1% στα 1.828,40 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι απώλειες για το σύνολο της εβδομάδας ξεπερνούν το 1,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1% στα 1.834,40 δολάρια.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο στο 8,6% ενισχύει το σενάριο ότι η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαΐου στα 1.824,63 δολάρια μετά τα στοιχεία και στη συνέχεια αντιστάθμισαν ορισμένες από αυτές τις απώλειες.

«Από τη μία πλευρά, βλέπουμε έναν υψηλότερο από το αναμενόμενο αριθμό ΔΤΚ, που αφορά την αγορά χρυσού, καθώς η Fed μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο επιθετική στην καταπολέμηση αυτών των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε στο CNBC ο David Meger, διευθυντής διαπραγμάτευσης μετάλλων στην High Ridge Futures. «Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι ξεκάθαρα ότι ο πληθωρισμός επιμένει και ο χρυσός, ως βασικό στοιχείο αντιστάθμισης έναντι αυτών των πληθωριστικών πιέσεων, συνεχίζει να δρα υποστηρικτικά σε αυτό το υποκείμενο πληθωριστικό περιβάλλον».

Το δολάριο σημείωσε άνοδο μετά τα στοιχεία, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι αποδόσεις των ΗΠΑ ανέβηκαν επίσης.

Τι φοβίζει τους επενδυτές

«Η αύξηση των αποδόσεων των ΗΠΑ εν όψει της δημοπρασίας ομολόγων των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας τρομάζει τους επενδυτές χρυσού… Το δολάριο αυξάνεται λόγω αυτών των υψηλότερων αποδόσεων», δήλωσε ο Stephen Innes, συνεργάτης της SPI Asset Management.

Οι αναλυτές της JP Morgan αναμένουν ότι η διαπραγμάτευση του χρυσού είναι πιο ήπια προς τα 1.800 δολάρια η ουγγιά κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω αναμενόμενης ανάκαμψης του κλίματος επενδυτικού κινδύνου και συνεχιζόμενης ώθησης υψηλότερων των αποδόσεων των ΗΠΑ.

Η άλλη ανάγνωση

Ωστόσο, υπάρχει και οι άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι η πτωτική τάση είναι παροδική και πώς η προοπτική μεσοπρόθεσμα είναι ανοδική με την τιμή να βλέπει τα 2000 δολάρια και πάλι.

Η πεποίθηση για το νέο ράλι στην αγορά του χρυσού αποτυπώθηκε σε συνέδριο για τα πολύτιμα μέταλλα που έγινε στη Σιγκαπούρη, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν στο Bloomberg, ότι ο ισχυρός συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών, γεωπολιτικής αναταραχής και αυξανόμενης συζήτησης για ύφεση θα ανεβάσει τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

«Μετά από δεκαετίες τεράστιων ελλειμματικών δαπανών και εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών, οδεύουμε προς μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε ο Γκρέγκορ Γκρέγκερσεν, ιδρυτής της Silver Bullion Pte. “Σε αυτό το είδος περιβάλλοντος, τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο φυσικός χρυσός και το ασήμι είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κατέχετε.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές