Την περιοδεία του στην κατεχόμενη Κύπρο παραμένοντας πιστός στην εμπρηστική ρητορική και υπερασπιζόμενος την πολιτική των τετελεσμένων της κατοχής ξεκίνησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ξεκίνησε τις επαφές του με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ενώ στις συναντήσεις του συμμετείχαν, μεταξύ άλλων,  ο «ΥΠΕΣ» της κατοχικής «κυβέρνησης» Ζιγιά Εζτουρκλέρ, ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, Σεντάν Ονάλ, ο τούρκος «πρεσβευτής» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπασερί.

O τούρκος ΥΠΕΞ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και της Τουρκίας στην κατεχόμενο Κύπρο, λέγοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι η ζωή μας, τα πάντα, το πολύτιμό μας». Υπενθύμισε δε για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία δεν άφησε ποτέ το ψευδοκράτος μόνο του και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε – σύμφωνα με το Ανατολού – ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, έχουν αλλάξει οι ισορροπίες, υπάρχουν κρίσεις και πόλεμοι, για να σημειώσει ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που «κατευθύνουν τις εξελίξεις» και ότι όλος ο κόσμος το βλέπει έτσι.

Στη γραμμή Ερντογάν ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην Τουρκία οι οποίες ωστόσο μπορούν να ξεπεραστούν, τονίζοντας ότι το έθνος έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές.

Ευθύνες στους ελληνοκύπριους

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στη Λευκωσία λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση για την ομοσπονδία γινόταν επί σειρά ετών, αλλά «όπως ξέρετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε όλα τα σχέδια, τα μοντέλα, τις μελέτες και τα έργα που προέκυψαν σχετικά με την ομοσπονδία γιατί δεν ήθελαν».

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα με τους τουρκοκύπριους και για αυτό ανέτρεπε τις συνομιλίες κάθε φορά, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει πριν το Κραν Μοντανά ήταν η τελευταία ευκαιρία για ομοσπονδία.

«Από εδώ και πέρα, υπάρχει κυριαρχική ισότητα, όχι πολιτική ισότητα. Με άλλα λόγια, μια λύση δύο κρατών. Δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα-δίπλα μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο» πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία εργάζεται για να αποδεχθούν όλοι την κυριαρχία των τουρκοκυπρίων.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι στην άτυπη συνάντηση 5+1 για την Κύπρο που έγινε στη Γενεύη πέρυσι, η Τουρκία εξέφρασε ξεκάθαρα τις θέσεις της για λύση δύο κρατών και έθεσε στο τραπέζι τόσο τις προτάσεις της για λύση, καθώς και την επέκταση του ανοίγματος των Βαρωσίων.

Ακόμα υπεραμύνθηκε των τουρκικών προκλήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα και το ψευοδκράτος κάνουν τα απαραίτητα βήματα, δείχνοντας ότι έχουν ένα δίκαιο μερίδιο, «τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τέλος ο τούρκος ΥΠΕΞ υποσχέθηκε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει με κάθε τρόπο την «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα ενώ προανήγγειλε και επίσκεψη του τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα προκειμένου να δει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και να καταγράψει τις ανάγκες που υφίστανται.

Αύριο Δευτέρα ο Τσαβούσογλου θα έχει συνάντηση με τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης