Στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, καθώς τα νοικοκυριά είναι έντονα επηρεασμένα από την εκτόξευση του κόστους ζωής λόγω της αύξησης των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Στο 50% ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης έχασε 2,4 μονάδες στο -23,6 τον Ιούνιο, που είναι η χαμηλότερη επίδοση του από την άνοιξη του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η απειλή της επισιτιστικής κρίσης και το έλλειμμα στα λιπάσματα

Τα σημερινά στοιχεία είναι χειρότερα από ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως τα επίπεδα εμπιστοσύνης θα βελτιωθούν στις -20,5 μονάδες.

Πάντως, το ιστορικό χαμηλό του δείκτη παραμένει στις -24,5 μονάδες που είχε καταγράψει τον Απρίλιο του 2020, αν και δεν αποκλείεται να «πιάσει» και πάλι τα επίπεδα αυτά, καθώς η κατήφεια μεταξύ των καταναλωτών αναμένεται να συντηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμη, όπως και η άνοδος του πληθωρισμού.  

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός στην περιοχή, για το Μάιο, αυξήθηκε στο 8,1%, οδηγώντας και την ΕΚΤ να αλλάξει ρότα και να στείλει σήμα για άνοδο των επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Η επιδείνωση των στοιχείων οδηγεί όλο και περισσότερους αναλυτές να ανησυχούν για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης έως και σε επίπεδα ύφεσης. «Οι πιθανότητες είναι πως η Ευρωζώνη θα υποχωρήσει σε ύφεση, τουλάχιστον για δύο τρίμηνα» σχολίασε ο Έρικ Νίλσεν της UniCredit.

Οι δυσκολίες θα φανούν κυρίως προς τα τέλη της χρονιάς, όταν θα αρχίσει να γίνεται αισθητή στην αγορά η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αν και θα εξαρτηθεί από το πόσο δυναμικά θα κινηθεί η ΕΚΤ, ακολουθώντας ή όχι το μοτίβο της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή