
Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ προμηθεύουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό,τι στέλνει η Ρωσία με αγωγούς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η απόφαση της Gazprom να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, και να την διακόψει σε όσους αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής, ώθησε την Ευρώπη σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων όπως το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
- Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία δείχνει (κι άλλο) τα δόντια της στον ενεργειακό κλάδο
Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος η Ρωσία κάλυψε περισσότερο από το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Διαβάστε επίσης: IEA: Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 30%
Πέρασαν μπροστά οι ΗΠΑ
«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο πρώτος μήνας στην ιστορία κατά τον οποίο η ΕΕ εισάγει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία», ανέφερε σε tweet του ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. «Η πτώση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης της ΕΕ για να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα».
Russia’s recent steep cuts in natural gas flows to the EU mean this is the 1st month in history in which the EU has imported more gas via LNG from the US than via pipeline from Russia
The drop in Russian supply calls for efforts to reduce EU demand to prepare for a tough winter pic.twitter.com/YmjvRN39ND
— Fatih Birol (@fbirol) June 30, 2022
Το mega-deal για το LNG
Τον περασμένο Μάρτιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ρωσία στέλνει περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κάθε χρόνο και άλλα 14 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG.
Σε συνδυασμό με το ρωσικό LNG, το οποίο συνεχίζει να φθάνει στην Ευρώπη εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα μπορεί να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ και το Κατάρ και πριν από την Αλγερία, σύμφωνα με την ετήσια στατιστική επισκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας της BP Plc.
Η πυρηνική ενέργεια
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας βλέπει ως πιθανή λύση του προβλήματος την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που όπως επισημαίνει θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Φατίχ Μπιρόλ επισημαίνει επίσης ότι «η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επανέλθει εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτίναξης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των αυξημένων κλιματικών φιλοδοξιών» «Αλλά το αν αυτό θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία».
Διαβάστε επίσης – Πυρηνικά απόβλητα: Η απάντηση στην ενεργειακή κρίση


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ