Εντυπωσιακές αντοχές επιδεικνύουν μέχρι στιγμής οι δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων συνεχίζει κανονικά την εξυπηρέτηση των οφειλών της προς τις τράπεζες, παρά τις  πληθωριστικές πιέσεις.

Οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου 2022 εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την πορεία της ποιότητας του ενεργητικού τους, ξεκαθαρίζοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Διαβάστε επίσης: Πόσο αυξάνονται οι δόσεις στα δάνεια

Τα μη εξυπηρετούμενα

Τα στοιχεία για τις καθαρές εισροές/εκροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή τη διαφορά της αξίας των θεραπειών κόκκινων χορηγήσεων και των περιπτώσεων παύσης πληρωμών, είναι ενδεικτικά.

Την υπό εξέταση περίοδο, μέσω οργανικών επιδόσεων οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι πέτυχαν τη μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων τους κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου και από την αρχή της χρονιάς κατά 650 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πιστωτικής επέκτασης, τους βοηθά σημαντικά να πιάσουν εντός χρονοδιαγράμματος τους στόχους εξυγίανσης των ισολογισμών τους ή ακόμη και να τους ξεπεράσουν.

Οι τέσσερις όμιλοι

Πλέον και οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου έχουν μειώσει τους δείκτες καθυστερήσεων σε μονοψήφια ποσοστά και ευελπιστούν να προσεγγίσουν το μέσο όρο της ΕΕ μέσα στην επόμενη διετία.

Για το τέλος του 2022, τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά τους πλάνα προβλέπουν τη διαμόρφωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Alpha Bank: 7%
  • Eurobank: 5,8%
  • Εθνική Τράπεζα: 6%
  • Τράπεζα Πειραιώς: 8% από 9% στο αρχικό πλάνο

Οι λόγοι

Η επιτάχυνση των σχεδίων απομείωσης των επισφαλειών συνδέεται τόσο με τις επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών που έχουν προχωρήσει κατά βάση με την υποστήριξη των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, όσο και με μία σειρά από λόγους που κρατούν τις νέες εισροές κόκκινων δανείων σε απολύτως ανεκτά επίπεδα.

Πρόκειται για τους εξής:

– Το κράτος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει στηρίξει ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, επιδοτώντας έως και το 70% των ετήσιων δόσεων. Επιπλέον δόθηκε η ευχέρεια αναστολής δόσεων και πληρωμής μόνο τόκων για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Έτσι, οι δικαιούχοι των δράσεων αυτών διατήρησαν τον πρώτο 1,5 χρόνο της υγειονομικής κρίσης ρευστότητα που κατά πάσα πιθανότητα τους βοηθά σήμερα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

– Παράλληλα έτρεξαν και άλλα προγράμματα επιδοτήσεων, με τη συνολική βοήθεια από το κράτος να ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια. Σε αυτά τα επίπεδα κινείται άλλωστε και η αύξηση των καταθετικών υπολοίπων από το Μάρτιο του 2020 έως και το τέλος του περασμένου Ιουνίου, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

– Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, με τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, περιορίστηκαν οι ανατιμήσεις στου λογαριασμούς ενέργειας, ενώ ενεργοποιήθηκαν και στοχευμένες δράσεις στήριξης των μεσαίων και πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων.

– Το μεγαλύτερο μέρος από τα παλαιά δάνεια έχει χορηγηθεί υπό πολύ αυστηρή πιστοληπτική αξιολόγηση την προηγούμενη 10ετία, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε το τραπεζικό σύστημα και του προβληματικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για χορηγήσεις που παρέμειναν πράσινες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Θα κοκκινίσουν τώρα με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5% για το 2022;

– Η κουλτούρα πληρωμών έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των οριζόντιων μέτρων που ίσχυαν την περασμένη δεκαετία για την προστασία των δανειοληπτών. Έτσι οι τελευταίοι, ειδικά όσοι έχουν παράσχει ως εγγύηση ακίνητα, είναι πλέον πολύ προσεκτικοί με τις αποπληρωμές τους.

– Τέλος, αξιοσημείωτο ποσοστό των νοικοκυριών έχει περιορίσει την κατανάλωση και αυτό ενισχύει το διαθέσιμο για την εξυπηρέτηση των δανείων εισόδημα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις