Σε μια σύντομη αναδρομή στην τελευταία δωδεκαετία – στην ελληνική κρίση χρέους, στην εποχή των μνημονίων και την σταδιακή επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – πραγματοποιούν οι Financial Times, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει το βρετανικό έντυπο, ο τερματισμός του ενισχυμένου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου που άνοιξε το 2008, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή που πυροδότησε την κρίση χρέους.

Οι FT αναφέρονται στη σημερινή επιστολή των Ντομπρόβσκις Τζεντιλόνι προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι η χώρα μας «έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων» και «πέτυχε αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» παρά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η δύσκολη δωδεκαετία

Επιστρέφοντας πίσω στον χρόνο, οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι το παγκόσμιο κραχ του 2008 βύθισε την Ελλάδα σε κρίση χρέους που οδήγησε σε αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αρχής γενομένης το 2010. Κατά τη δεκαετία που ακολούθησε, αναφέρουν, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά το ¼ και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά το 1/3, λόγω των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η «τρόικα» των Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Χιλιάδες ήταν οι νέοι Έλληνες που εγκατέλειψαν την χώρα σε αναζήτηση εργασίας, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 27,8% το 2013, ενώ οι κυβερνήσεις προέβησαν σε δραστικές περικοπές σε συντάξεις και φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να λάβουν οικονομική βοήθεια.

Το βρετανικό έντυπο υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία από την έναρξη του πρώτου προγράμματος διάσωσης, το μακρινό 2010. Θυμίζει δε ότι οι αυστηροί όροι των προγραμμάτων, που υπαγορεύτηκαν κυρίως από τη Γερμανία, λίγο έλειψε να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2015, όταν «ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους όρους αυτούς στον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους όρους του πακέτου βοήθειας, αλλά παρ’ όλ’ αυτά ο Τσίπρας εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις.»

Το τρίτο «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής» έληξε τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο οι Βρυξέλλες διατηρούσαν έκτοτε υπό επιτήρηση τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Έξοδος σε δύσκολη περίοδο

Όπως σχολιάζουν όμως οι Financial Times, το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας έρχεται σε μια εποχή κάθε άλλο παρά «ανέφελη» για την Ευρωζώνη: Η ΕΚΤ ήδη λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αυξάνοντας τον Ιούλιο τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Πάντως, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας διαπιστώθηκε από κλιμάκιο της Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και καταγράφηκε μια «θετική έκπληξη» στο πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης αφού διαμορφώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2021, 2,1% κάτω από τις εκτιμήσεις.

Μια τελευταία δόση ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να καταβληθεί τον Νοέμβριο, εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους της έκθεσης «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Κλείνοντας, οι FT αναφέρονται στην επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα, προς τον Πάολο Τζεντιλόνι, όπου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς: Τη δημοσιονομική πολιτική, την κοινωνική πρόνοια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ήταν που δημιούργησαν «μια σταθερή πλατφόρμα για την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία