Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος υπέστη επί χρόνια απειλές κατά της ζωής του μετά τη συγγραφή των “Σατανικών στίχων”,  στη σκηνή της δυτικής Νέας Υόρκης, την ώρα που επρόκειτο να δώσει διάλεξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε έναν άνδρα να εισβάλλει στη σκηνή του ιδρύματος Chautauqua και να αρχίζει να χτυπάει ή να μαχαιρώνει τον Ρούσντι 10 η 15 φορές την ώρα που τον παρουσίαζαν.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τους παρευρισκόμενους να σπεύδουν στη σκηνή αμέσως μετά το περιστατικό.

Ο επιτιθέμενος λέγεται ότι συγκρατήθηκε από όσους βρίσκονταν στη σκηνή.

Η κατάσταση του κ. Ρούσντι  δεν είναι προς το παρόν γνωστή.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εξέδωσε την ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό:

«Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 π.μ., ένας άνδρας ύποπτος ανέβηκε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Ρούσντι και σε έναν σχολιαστή που συμμετείχε στη διάλεξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τμήματος. «Ο Ρούσντι υπέστη μαχαιριές στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή. Ο σχολιαστής υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι. Ο αστυνομικός που είχε οριστεί για το συμβάν έθεσε αμέσως υπό κράτηση τον ύποπτο”

Η φετβά του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί

Το βιβλίο του έχει απαγορευτεί στο Ιράν από το 1988, καθώς πολλοί μουσουλμάνοι το θεωρούν βλάσφημο. Ένα χρόνο αργότερα, ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε μια φετβά, ή διάταγμα, καλώντας για το θάνατο του Ρούσντι.

Έχει επίσης προσφερθεί αμοιβή άνω των 3 εκατ. δολαρίων για όποιον τον σκοτώσει.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, αλλά το συναίσθημα κατά του Ρούσντι παραμένει. Το 2012, ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα αύξησε την αμοιβή για τον Ρούσντι από 2,8 εκατ. δολάρια σε 3,3 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα