Μία «δυνατή» πρόγευση του «πολεμικού» κλίματος που αναμένεται να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες και μέχρι τις εκλογές, πήραμε από την σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Κάνοντας ξανά αυτοκριτική για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη νομιμότητα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του και από το βήμα της Βουλής, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Παράκεντρα μας άκουγαν με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπήρξε και ο ίδιος θύμα συνακροάσεων, την εποχή που ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω και εγώ ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

«Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως όταν την πληροφορήθηκε δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος και απάντησε με αλλαγές σε πρόσωπα και με προτάσεις για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας.

Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, παρά το πολιτικά λανθασμένο της ενέργειας αυτής, όπως είπε, και απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, εάν εξακολουθεί να αμφισβητεί το νόμιμο της επισύνδεσης του τηλεφώνου του, να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Ο κ. Ανδρουλάκης να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν πιστεύει ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πέντε πρώην υπουργοί σας έχουν καταγγείλει παρακολουθήσεις»

Ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές και κατονομάζοντας τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Πανούση, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάνη Βαρουφάκη, άφησε αιχμές για τις σχετικές καταγγελίες τους ότι γίνονταν υποκλοπές και επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Τολμάτε να σηκώνετε το δάκτυλο, ενώ έχετε δύο υπουργούς σας σε ειδικά δικαστήρια, κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις».

«Εγώ δεν κάνω πίσω» – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός χώρας όπως σημείωσε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός τοξικού κλίματος, με αφορμή τις υποκλοπές, σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο.

Τσίπρας: «Είστε κατηγορούμενος»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με πυρά κατά του πρωθυπουργού, καλώντας τον να αφήσει τα μισόλογα και να δώσει διευκρινίσεις για ποιον λόγο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αξιόποινη πράξη, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μιλάτε εσείς για ανηθικότητα, ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση των πολιτικών σας αντιπάλων».

«Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Επί 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να εδραιωθείτε στην εξουσία», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθήσουν τον Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν την αποφάσισε ούτε ο ανιψιός τού πρωθυπουργού, ούτε ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΠμ αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσέθεσε μάλιστα ότι το έκανε αυτό γιατί, μέσα στην «αλαζονεία» του, ήθελε να ελέγξει τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα.

«Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειαςμ που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε ότι «ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη αυτές τις ημέρες. Ένα καθεστώς, που κόστισε πολύ σε δικαιώματα και ελευθερίες».

Και προσέθεσε: «Δεν έχετε πολλές επιλογές, έχετε δύο:

»Τη δημοκρατική επιλογή που συνεπάγεται παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, τοξικότητα, λάσπη στον ανεμιστήρα και κινήσεις πανικού.

»Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο και να παραιτηθείτε», κάλεσε τον πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: «Καταθέστε πρόταση μομφής, αλλιώς είστε θρασύδειλος»

Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του, προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, εάν θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της Βουλής.

«Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να μετρηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Απευθυνθήκατε κ. Τσίπρα στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014. Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται. Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς.

»Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής μου ομάδας, καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα! Αν δεν το κάνετε, θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος. Κάντε το, για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση».

Τσίπρας: «Η δυσπιστία του λαού είναι δεδομένη και θα τη λάβετε στην κάλπη»

«Την δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και θα μετατραπεί σε ψήφος αλλαγής και απαλλαγής», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσκληση-πρόκληση του πρωθυπουργού να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα πόσοι και ποιοι παρακολουθούνταν.

«Πότε ενημερωθήκατε από τον ανιψιό σας και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για την επισύνδεση Ανδρουλάκη; Εάν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας, ο κ. Γεραπετρίτης δεν μίλησε στην Επιτροπή, έκανε τον ‘ψόφιο κοριό’», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας – όπως είπε – να του απαντήσει εάν γνώριζε ή δεν γνώριζε.

Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό προβλέψιμο και τόνισε ότι στις παρεμβάσεις που έκανε με τοξικότητα, αναφέρθηκε στα τρολ του διαδικτύου.

«Αναφερθήκατε σε Πανούση, Βαρουφάκη, Βαλαβάνη. Όλοι έκαναν δήλωση όσο εσείς μιλούσατε και είπαν ότι δεν τους παρακολουθούσαν. Όλα αυτά δείχνουν τον πανικό σας. Είστε σε πανικό και δεν το κρύβετε. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Αν έχετε σοβαρή καταγγελία για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Θα είχε έστω και ένα στοιχείο ο κ. Μητσοτάκης, που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα το είχε δημοσιοποιήσει;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κάντε εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο, πλειοψηφία έχετε, κάντε όσες εξεταστικές θέλετε», κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο  για «εσωκομματικά κόλπα και μαφιόζικες πρακτικές».

Σημείωσε, όμως, ότι «η έρευνα για τον Νίκο Ανδρουλάκη πρέπει να γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους