
Το όνειρο του Χούγκο Γκιρόζ έχει «στερέψει». Ο 66χρονος Χιλιανός αγρότης ζει στους πρόποδες των Άνδεων και καλλιεργεί ελιές. Η γη του όμως ξεράθηκε.
«Είχαμε παραγωγή για τρία χρόνια. Πουλούσαμε ελιές και ελαιόλαδο. Αλλά μετά ήρθε η ξηρασία. Χρησιμοποιούσαμε το νερό από το πλυντήριο και το ντους για πότισμα. Μερικά δέντρα μπόρεσαν να σωθούν, τα άλλα ξεράθηκαν», λέει.
Διαβάστε επίσης: Δέκα τρις για το νερό
Η Χιλή υποφέρει από ξηρασία και η επαρχία Πετόρκα είναι μια από τις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη νερού. Kυρίως οι μικροκαλλιεργητές, όπως ο Γκιρόζ υφίστανται τις συνέπειες, επειδή η πρόσβαση στο νερό εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά άνισα κατανεμημένη στη χώρα.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αναμφισβήτητες. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ακόμα αρκετό νερό για τους ανθρώπους εδώ, απλά δεν τους φτάνει», λέει η γεωλόγος Καρολίνα Βίλχες, η οποία συμμετέχει στο κίνημα για την υπεράσπιση του νερού.
H γεωργική βιομηχανία πλήττει τη φύση
Στη Χιλή, σχεδόν το 80% της κατανάλωσης καταναλώνεται στη γεωργική βιομηχανία, λέει και συμπληρώνει πως η προσανατολισμένη στις εξαγωγές γεωργική βιομηχανία, τα εσπεριδοειδή, τα καρύδια ή τα αβοκάντο ταλαιπωρούν υπερβολικά το έδαφος και χρειάζονται πολύ νερό. Έτσι καταστρέφουν την αυτοφυή βλάστηση. Για ένα κιλό αβοκάντο απαιτούνται περίπου 300 με 500 λίτρα νερού.
Η Καρολίνα Βίλχες θέλει να το αλλάξει αυτό. Ήταν μια από τα 154 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης που συνέταξαν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τη Χιλή πέρυσι, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα στο νερό. Μια επανάσταση. Μέχρι τώρα, το νερό ήταν ένα προϊόν στη Χιλή που μπορεί κάποιος να εμπορευθεί και να κερδοσκοπήσει.
Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπορεύσιμο
«Η Χιλή είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου η παροχή του νερού έχει σχεδόν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί. Μια κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοσέτ. Αυτό που θέλουμε είναι στο νέο Σύνταγμα να εγγυηθούμε το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι εμπορεύσιμο και δεν αποτελεί πλέον ιδιοκτησία», λέει.
Πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και τι συνέπειες θα έχει ο νέος νόμος – όλα αυτά παραμένουν ασαφή.
Στις 4 Σεπτεμβρίου γίνεται δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα και υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός και φόβος για την κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας. Η μεγάλη ευφορία, μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της σύνταξης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, έχει υποχωρήσει. Ο Γκιρόζ όμως δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό. Η Χιλή χρειάζεται αλλαγές, λέει, δείχνοντας τα ξεραμένα ελαιόδεντρα του.
Πηγή: Deutsche Welle, Άνε Χέρμπεργκ / Ντιέγκο Γκονζάλεζ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια