Στη ζώνη των 870 μονάδων βυθίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ευθυγραμμίστηκε με το παγκόσμιο sell off που προκάλεσε την Παρασκευή η παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού συνοδεύεται με «πόνο» για την οικονομία.

Έτσι, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,85% στις 868,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 61,5 εκατ. ευρώ και τους αγοραστές να διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να παράσχουν έστω και κάποιες στηρίξεις.

Υπό πολιορκία

Η πολιορκία των πωλητών σήμερα είχε έναν κοινό παρανομαστή: την προσπάθεια μείωσης του ρίσκου. Και με το χρηματιστηριακό μότο των βετεράνων της αγοράς, δηλαδή ότι «δεν πρέπει κανείς να πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει», στο μυαλό όλων, η επιχείρηση απορρόφησης των πιέσεων δεν είχε και τόσο μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα, καθώς οι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Και πώς άλλωστε να μην είναι, όταν η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η αμερικανική, θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού της Fed. Και αν κάνει κάποιος την αναγωγή, οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και οριακών περιθωρίων αλλαγής των επιτοκίων, σίγουρα μόνο καλές δεν είναι.

Απουσία δυναμικής

Εν απουσία κρίσιμης δυναμικής επομένως, το ΧΑ παραμένει άμεσα συσχετισμένο με τις διεθνείς αγορές και εξελίξεις, με τα βλέμματα να πέφτουν στο μείζον ενεργειακό πρόβλημα, ειδικά για την Ευρώπη, και τις πληθωριστικές πιέσεις στα μεγάλα οικονομικά συστήματα, όπως αναφέρει η Trader24. Και ο μόνο εγχώριος καταλύτης που επηρεάζει μάλιστα αρνητικά την αγορά, είναι η άνοδος της απόδοσης ελληνικού δεκαετούς τίτλου που διαμορφώνεται σήμερα πάνω από το 4%.

Άλλωστε, τα γεράκια των κεντρικών τραπεζών φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και προκρίνουν διατήρηση των έντονων ρυθμών αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, ακόμα κι αν αυτό βυθίσει τις οικονομίες σε ύφεση.

Τώρα, δεδομένης όμως της εκτίμησης ότι το διεθνές περιβάλλον θα μεταδίδει πιέσεις στην ελληνική αγορά για το επόμενο διάστημα, η αγορά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της πλέον στις προσεχείς αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βρει κάποιες στηρίξεις. Στις 6 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αξιολογήσεις  από την DBRS και  Moody’s. Και στις 7 Οκτωβρίου η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τα ραντεβού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023 και οι εν λόγω εκθέσεις θα δείξουν τουλάχιστον τις προθέσεις.

H εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Πειραιώς βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, αλλά μάζεψε στο τέλος τις απώλειες στο 6,51%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΔΕΗ, Aegean, Alpha Bank, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν ο ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Eurobank, ΟΛΠ, Quest, Coca Cola, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες