
Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς προκαλεί η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, γνωστού ως ΟΠΕΚ+ να μειώσει οριακά την παραγωγή.
Ειδικότερα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 2,8% στα 95,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού τύπου WTI αυξήθηκε κατά 2,7% στα 89,18 δολάρια το βαρέλι.
«Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση», απάντησε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος στην απόφαση του ΟΠΕΚ+.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει πάνω από 3%, σχεδόν 4 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά τα σχόλια του Λευκού Οίκου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του ενεργειακού εφοδιασμού, βελτίωσε την κατάσταση.
Σημειώνεται ότι οι τιμές πετρελαίου είχαν υποχωρήσει τους τελευταίους τρεις συνεχόμενους μήνες, αφού «άγγιξαν» πολυετή υψηλά τον Μάρτιο, λόγω των ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και τα lockdown λόγω κορωνοϊού σε τμήματα της Κίνας, του κορυφαίου εισαγωγέα αργού στον κόσμο, μπορεί να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης: Υψηλό διετίας για την παραγωγή πετρελαίου
Το «χαστούκι» στον Μπάιντεν
Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα, μια ώθηση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.
Ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Δευτέρας να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής του Αυγούστου οφείλεται στο ότι η ανοδική προσαρμογή «προοριζόταν μόνο για τον Σεπτέμβριο».
Οι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν επίσης ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν την παραγωγή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 5 Οκτωβρίου.
Το Ιράν
Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά την προοπτική αύξησης της προσφοράς από το ιρανικό αργό, εάν η Τεχεράνη μπορέσει να εξασφαλίσει μια ανανεωμένη έκδοση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό