«Λίγο πολύ ήταν γνωστό τι γινόταν εκεί μέσα», καθώς και ότι «υπήρξε ανοχή» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σχετικά με την εστία της Πολυτεχνειούπολης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε είχε συγκεκριμένη στρατηγική για να μην υπάρχουν άβατα και μέσα από ένα πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής που ακολούθησε, με ψυχραιμία, με σύνεση και συνεργασία με διάφορους φορείς, προσπαθεί συστηματικά. Και βλέπουμε την αλλαγή και στα Εξάρχεια και μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και συνεχίζονται αυτές οι δράσεις οργανωμένα, συστηματικά, συλλαμβάνονται οι δράστες και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη».

Διαβάστε επίσης: Μπουντουβής (πρύτανης ΕΜΠ): «Συνθήκες τρόμου στη φοιτητική εστία Ζωγράφου»

Το τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια από την μεταπολίτευση μέχρι και τώρα είναι γνωστό στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Οικονόμου και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Συνεργασία

Παράλληλα ανέφερε, πως υπάρχει μια καλή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την πλειοψηφία του φοιτητικού κινήματος σε μια προσπάθεια να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στα πανεπιστήμια, να εξαρθρωθούν οι εγκληματικές ομάδες που δρουν εκεί και δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, το πανεπιστήμιο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

«Μας προσβάλλει όλους το γεγονός ότι στη φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου ο ένατος και ο δέκατος όροφος ουσιαστικά διαφεντεύονταν από σκληρές εγκληματικές συμμορίες. Οι ευθύνες του καθενός είναι αυτονόητες και είναι καιρός να τις αναλάβουν, να δουν την πραγματικότητα και να βοηθήσουν πραγματικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Η ΕΛΑΣ

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η ΕΛΑΣ γνώριζε πολλά χρόνια την κατάσταση. «Αλλά δεν λαμβάνονταν οι πρωτοβουλίες για μια σειρά λόγων, πολιτικής ατολμίας, μη ανάληψης ευθυνών και από κάποια υπηρεσιακά στελέχη, μέσα από μια αντίληψη που είχε επικρατήσει σε όλους τους χώρους, οι πανεπιστημιακοί ήθελαν να κάνουν ότι δεν ήξεραν ή δεν βλέπουν.

Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση, ο κ. Οικονόμου απάντησε «διότι αρχίσαμε μέσα από ένα πλαίσιο στρατηγικής να εξαρθρώνουμε συγκεκριμένους χώρους και άβατα που ήταν ορμητήρια, όπως καταλήψεις στα Εξάρχεια και αλλού στην Αθήνα. Θυμίζω τις επιχειρήσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και παράλληλα συγκεντρώναμε στοιχεία προκειμένου τα άτομα που εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη με στοιχεία που να στηρίξουν το κατηγορητήριο».

«Εξαρθρώθηκαν τρεις συμμορίες που είχαν έδρα και ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στην Πανεπιστημιούπολη, που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και οικίες της γύρω περιοχής και εμπλέκονταν σε διακίνηση ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 32 μέλη, ήταν μια τεράστια επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας» συμπλήρωσε.

Νέα μέτρα

Σε ό,τι αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, βρίσκεται εκεί για την ασφάλεια των φοιτητών, σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Πρόσθεσε, δε, ότι εξετάζονται ακόμα σειρά άλλων μέτρων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και τα οποία θα είναι πραγματικά στην υπηρεσία των φοιτητών.

«Θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα επίσημα. Θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα ότι το προσωπικό της προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν το θέμα της ασφαλούς κίνησης των φοιτητών και της παραμονής τους μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι καιρός πλέον, έξω από ιδεολογικές αγκυλώσεις οι οποίες έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες να τις αφήσουμε στην άκρη, να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα