Μία επική ανατροπή καταγράφηκε σήμερα στη Wall Street, η οποία παρά το έντονα πτωτικό ξεκίνημα με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, αυτή την ώρα σημειώνει ένα μίνι ράλι ανόδου, δείχνοντας ότι έχει προεξοφλήσει την επιθετική σύσφιξη της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 1,60% στις 29.678 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,43% στις 3.628 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,28% στις 10.550 μονάδες.

Πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές, καθώς ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ο δείκτης αυξήθηκε 8,2%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 6,6% σε σχέση με πέρσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο τα στοιχεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όσο και αυτά των ΗΠΑ, είναι καθοριστικά στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve αντίστοιχα. Η μάχη του πληθωρισμού προϋποθέτει σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, σε μια εποχή μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία παλεύει να μην διολισθήσει σε υφεσιακά εδάφη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί επίμονο πρόβλημα, ακόμη και εν μέσω μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Στο μέλλον, η Fed θα πρέπει πιθανότατα να συνεχίσει να αποφασίζει για αυξήσεις και να διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

«Πολλές φορές οι αγορές προσπαθούν να βρουν ένα επενδυτικό καταφύγιο, αλλά δεν μπορούν. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε αυτή την πραγματικά φρικτή αντίδραση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της Delta διαπραγματεύονταν 5% υψηλότερα, αφού η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία βλέπει τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται μεταξύ 1 και 1,25 δολαρίων, με τα έσοδα να ξεπερνούν αυτά του τέταρτου τριμήνου του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street