Τη δυνατότητα να απαγορεύουν τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων σε ορατά σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μαντίλας, θα έχουν στο εξής οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό έναν όρο: Οι κανόνες αυτοί να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους.

Αυτό αποφάσισε την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα ζήτημα που διχάζει την Ευρώπη εδώ και χρόνια, υπό την εξής αίρεση: Σε περίπτωση που από την απαγόρευση προκύπτουν ουσιαστικές διακρίσεις κατά μίας θρησκείας, τότε οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να αποδείξουν στο δικαστήριο ότι υπάρχει νόμιμη ανάγκη για να επιβληθεί η εν λόγω απαγόρευση.

Η υπόθεση

Η απόφαση επικεντρώθηκε σε υπόθεση μιας γυναίκας με ισλαμική πίστη στην οποία, όταν έκανε αίτηση για πρακτική άσκηση έξι εβδομάδων σε μια βελγική εταιρεία, κατέστη σαφές ότι δεν θα της επιτρεπόταν να φοράει μαντίλα.

Διαβάστε επίσης: Quitfluencers: Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο μαζικών παραιτήσεων οι επιχειρήσεις

Η εταιρεία υποστήριξε ότι ακολουθεί έναν «κανόνα ουδετερότητας», που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία κάλυψη της κεφαλής στις εγκαταστάσεις της, είτε πρόκειται για καπέλο είτε για μαντήλα.

Η γυναίκα προσέφυγε σε βελγικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε τη συμβουλή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο.

Το σκεπτικό

«Ο εσωτερικός κανονισμός μιας επιχείρησης που απαγορεύει την ορατή χρήση θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή πνευματικών συμβόλων δεν συνιστά άμεση διάκριση εάν εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζομένους κατά τρόπο γενικό και αδιαφοροποίητο», αναφέρει η απόφαση του ΔΕΕ.

Ωστόσο, το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι ο κανόνας ουδετερότητας ενός εργοδότη θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση διάκριση εάν έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε μειονεκτική θέση κάποιος που ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία ή πεποίθηση.

Για τη συγκεκριμένα περίπτωση στο Βέλγιο, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το δικαστήριο εργατικών διαφορών στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Καινοτομία: Μισθούς αυξημένους κατά 40% δίνουν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη – Το Top-50 των εταιρειών στον κόσμο

Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι η διαφορετική μεταχείριση των εργαζομένων δεν θα συνιστούσε έμμεση διάκριση εάν δικαιολογούνταν αντικειμενικά από νόμιμο στόχο της εταιρείας, τον οποίο θα έπρεπε να αποδείξει ο εργοδότης.

Πεδίο αντιπαράθεσης

Πέρσι, το ΔΕΕ δήλωσε ότι οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στους υπαλλήλους τους να φορούν μαντίλα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εάν χρειαζόταν να το πράξουν για να προβάλλουν στους πελάτες τους εικόνα ουδετερότητας.

Στη Γερμανία, η απαγόρευση της μαντίλας για τις γυναίκες στην εργασία αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης εδώ και χρόνια, κυρίως όσον αφορά τις υποψήφιες καθηγήτριες στα κρατικά σχολεία και τις ασκούμενες δικαστές.

Η Γαλλία, όπου ζει η μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα της Ευρώπης, απαγόρευσε τη χρήση ισλαμικής μαντίλας στα κρατικά σχολεία το 2004.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα