Τριγμούς και στα ΕΛΤΑ προκαλεί η υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, που αποπέμφθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας λόγω της δραστηριοποίησής του στην εξαγορά «κόκκινων» δανείων. Οι αποκαλύψεις για τις αμοιβές που έλαβε η δικηγορική του εταιρεία από τα ΕΛΤΑ, την τελευταία διετία, άφησαν τελικά εχθές ακέφαλο τον φορέα, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους προσωπικής ευθιξίας».

Η πολιτική κόντρα φούντωσε ακόμη περισσότερο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

Εις απάντηση, κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο για ευδιάκριτη μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την απόπειρα εμπλοκής στην υπόθεση τόσο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και του κ. Πιερρακάκη προσωπικά, αποδίδοντάς της σαφή προεκλογική στόχευση.

Διαβάστε επίσης: Ανδρέας Πάτσης: Μέσα σε 3 χρόνια έγινε πάμπλουτος με κόκκινα δάνεια και με συμμετοχές σε εταιρείες

Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι ο Νίκος Παππάς, επί των ημερών του στην ηγεσία του υπουργείου, διακήρυττε με δηλώσεις και απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι «το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχει αρμοδιότητα στη λειτουργία των ΕΛΤΑ, παρά μόνο επί νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα». Όσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψαν στις απαντήσεις των ΕΛΤΑ και του Υπερταμείου, που κατέχει το 100% του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Η συνεργασία με την DLAPiper

Ποιες είναι όμως οι αποφάσεις που βάζουν στο μικροσκόπιο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία; Σύμφωνα με τη χθεσινή τους ανακοίνωση, «τα ΕΛΤΑ έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία “DLA Piper UK LLP”, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp». Χαρακτηρίζοντας δε, ως νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα τον κ. Πάτση, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τιμολόγηση γίνεται βάσει των επίσημων   τιμοκαταλόγων της DLA Piper.

«Τα δε ποσά των τιμολογίων αποστέλλονται προς πληρωμή από την έδρα της εταιρείας και τις οικονομικές της υπηρεσίες, προς τις οποίες γίνεται και η πληρωμή». Συνάγεται δε, κατά την ανακοίνωση, ότι «δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των ΕΛΤΑ προς τον κ. Πάτση» και η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με τη νομική εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν και όχι από τον εκάστοτε πελάτη της.

Διαβάστε επίσης: Πάτσης: Η ΝΔ διέγραψε τον βουλευτή από την ΚΟ – Καταγγελίες ότι διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια

Τι δείχνουν οι αποφάσεις πληρωμών;

Όπως φαίνεται από τις σχετικές αποφάσεις πληρωμών στη Διαύγεια, η εν λόγω συμφωνία συνήφθη μεταξύ των ΕΛΤΑ, της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας «DLA Piper UK LLP» και της εταιρείας «ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» στις 26/02/2021. Αφορά στην παροχή́ εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται πως η DLA Piper είναι μια παγκόσμια δικηγορική εταιρεία, με δικηγόρους που εδρεύουν σε περισσότερες από 40 χώρες σε Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Με μία αναζήτηση στη Διαύγεια, βάσει του ΑΦΜ, έχουν δημοσιευθεί 27 αποφάσεις πληρωμής προς τη δικηγορική εταιρεία του κ. Πάτση, συνολικού ύψους 821.953 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, οι εννέα αποφάσεις, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο συνεργασίας με την DLA Piper, αλλά αφορούν εκτός από ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, θέματα εργατικά, προσωπικού, συνταξιοδοτήσεων. Γεγονός που δείχνει πάντως ότι συνεργασία με τα ΕΛΤΑ υπήρχε και ανεξάρτητα από τη συμφωνία με τον διεθνή νομικό οίκο.

Οι νομικές απαιτήσεις του μετασχηματισμού

Το σχέδιο σωτηρίας των ΕΛΤΑ που τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2020 δεν ήταν σίγουρα παιχνιδάκι, για αυτό και απαιτήθηκε η νομική συμβολή ενός έμπειρου διεθνούς οίκου. Στα συσσωρευμένα προβλήματα, που είχαν βάλει για τα καλά τον οργανισμό στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, με πρώτο και καλύτερο την αποζημίωση για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας, προστέθηκαν και οι συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΤΑ, η συμφωνία με τις δύο δικηγορικές εταιρείες κατέστη αναγκαία, μεταξύ άλλων, για τον χειρισμό της υπόθεσης για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Επίσης, για την καταγγελία ανταγωνίστριας ιδιωτικής εταιρείας σχετικά με εικαζόμενα μέτρα κρατικής ενίσχυσης η οποία καταβλήθηκε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καθώς και για την έγκριση από την Κομισιόν της αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας και οποιαδήποτε επακόλουθη συναφή διαδικασία.

Ο έλεγχος του Υπερταμείου

Με μια λιτή ανακοίνωση, το Υπερταμείο ενημέρωσε ότι «μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛΤΑ, προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης». Ουσιαστικά το Υπερταμείο, που αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο των ΕΛΤΑ, καθώς και μίας σειράς επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, σχεδιάζει, βάσει των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, πολιτικές σχετικά με τους προμηθευτές και τη σύγκρουση συμφερόντων, τις οποίες και προτείνει στις θυγατρικές του.

Άμεσα λοιπόν, θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου σχετικά με το εάν  στην προκειμένη περίπτωση τηρήθηκαν από τα ΕΛΤΑ οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιλογή του νομικού συμβούλου. Το τελευταίο διάστημα, δεδομένης της σημασίας που αποδίδει το Υπερταμείο στην υιοθέτηση από τις θυγατρικές του πρακτικών χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και λογοδοσίας, έχει ενισχύσει τον εσωτερικό έλεγχο στις περισσότερες εξ αυτών με 2-3 επιπλέον άτομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα