Οι πρώτες επιπτώσεις από την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά φάνηκαν από νωρίς στις διεθνείς αγορές με τις τιμές των βασικών αγροτικών εμπορευμάτων να ενισχύονται σημαντικά.  Και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ανοδική τάση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Σε έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Σιτάρι: Η κατάρρευση της συμφωνίας και η κακοκαιρία απειλούν τις παγκόσμιες προμήθειες», η UBS τονίζει ότι η παγκόσμια τιμή αναφοράς του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκε σχεδόν κατά 6%, «καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις επιπτώσεις της εξόδου της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ».

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, οι τιμές του σιταριού αυξάνονταν ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα.

Διαβάστε επίσης – Η «μάχη των σιτηρών»: Νέα απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι το δεύτερο τρίμηνο, μετά και την επίτευξη της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας, καταγράφηκε αποκλιμάκωση των τιμών. Η εποχιακή συγκομιδή σιτηρών στο Βόρειο Ημισφαίριο επίσης αμβλύνει τις άμεσες ανησυχίες από την πλευρά της προσφοράς παρά τα προβλήματα παραγωγής στην Κίνα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Τώρα, αναμένουμε να ανακάμψουν οι τιμές στο τέλος του έτους, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και των υποβαθμίσεων σε Αργεντινή και Αυστραλία που σχετίζονται με τον καιρό. Οι αναφορές ότι η Ρωσία έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία νωρίτερα (αρχικά η συμφωνία έληγε στα μέσα Νοεμβρίου), με το Κρεμλίνο να διαμηνύει ότι δεν θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία , προσθέτουν επιπλέον κινδύνους» αναφέρει η UBS, η οποία παράλληλα προχωρά σε ανοδικά αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις τιμές.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας ανεβάζουν την πρόβλεψη για την τιμή του σιταριού στα 9,5 δολάρια ανά μπουσέλ στα τέλη Μαρτίου (από 8,25 δολ./bu), στα 9,0 δολάρια/bu στα τέλη Ιουνίου (από 8,0) και στα 8,5 USD/bu στο τέλος του 2023 (από 7,5 USD).

Διαβάστε επίσης – Σιτηρά: Τι σημαίνει η αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Μειωμένη παραγωγή

Από άποψη δεδομένων, η UBS, αναφέρει ότι το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, (USDA) μείωσε σημαντικά την εκτίμηση για την παραγωγή των ΗΠΑ στα 44,9 εκατομμύρια τόνους (προηγ. 48,5 εκ. τόνοι) τον Οκτώβριο. Η ξηρασία κυριαρχεί στις χαμηλότερες περιοχές των Μεσοδυτικών πολιτειών, με τις καλές έως άριστες βαθμολογίες για την κατάσταση των καλλιεργειών για το χειμερινό σιτάρι πιθανόν να είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί.

Η χαμηλή στάθμη στον Μισισιπή περιόρισε επίσης τις εξαγωγές.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η παραγωγή της Αργεντινής θα είναι 15–16 εκατ. τόνοι (έναντι 22,5 εκατομμυρίων τόνων το 2021–2022) λόγω της έντονης ξηρασίας. Στην Αυστραλία το φαινόμενο La Niña έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στην ανατολική ακτή, γεγονός που αυξάνει τους παγκόσμιους κινδύνους τόσο για την παραγωγή όσο και για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO