Μεγαλύτερη μείωση από όσο αναμενόταν κατέγραψε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, στο 7,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η χαμηλότερη ετήσια άνοδος από τον περασμένο Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι και μικρότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών (έκαναν λόγο για 7,9%), σύμφωνα με τον Dow Jones. Εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% για τον Οκτώβριο και 6,3% σε ετήσια βάση. Και αυτή η καταγραφή ήταν μικρότερη από το αρχικά εκτιμώμενο.

Η εξέλιξη αυτή διατηρεί στο τραπέζι μία ακόμα, την πέμπτη κατά σειρά, αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φωνές που καλούν τη Fed να ρίξει ρυθμούς, προκειμένου να αποφευχθεί μια απότομη προσγείωση, ή ακόμα και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής έχει επιβαρύνει σημαντικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, αν και όχι στον βαθμό που ανέμεναν αρκετοί.

Το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών, με συντριπτική νίκη και στα δύο σώματα δεν βρήκε τον δρόμο του και η αναμέτρηση εξελίσσεται σε θρίλερ.

Διαβάστε επίσης – Ανατροπή στις ζωές των Αμερικανών φέρνει ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση

Η επέλαση των «γερακιών»

Η Fed βρίσκεται στην πιο επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 για να χαλιναγωγήσει τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι για να ανακόψει τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα θέλει να δει πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί με «προφανή» τρόπο.

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν δήλωσε σε εκδήλωση την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

«Η Fed δεν μπορεί να αφήσει τον πληθωρισμό να ξεφύγει», είπε ο Μπάρκιν, ο οποίος δεν ψηφίζει για τη νομισματική πολιτική φέτος. «Αν υποχωρήσουμε υπό τον φόβο της ύφεσης, ο πληθωρισμός θα επανέλθει ακόμη πιο δυνατός και θα απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη συγκράτηση».

Ακόμα πιο επιθετική πολιτική

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, εμφανίζεται ακόμα πιο «επιθετικός», υποστηρίζοντας ότι ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 6%, το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η αδιάκοπη άνοδος των τιμών καταναλωτή μπορεί τελικά να μην δώσει στη Fed άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το προβλεπόμενο ανώτατο επιτόκιο του 4,6% το επόμενο έτος, δήλωσε ο Σάμερς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg TV.

«Δεν θα με εκπλήσσει αν το επιτόκιο θα φτάσει στο 6% ή περισσότερο», είπε ο Σάμερς.

Ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα, έχει κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και πέρασε μεγάλο μέρος του 2021 υποστηρίζοντας ότι η ομάδα Μπάιντεν , καθώς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve, έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η ιστορία δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει πιο αργά από ό,τι αναμένουν οι αξιωματούχοι της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή