Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στη σύνοδο για το κλίμα COP27 ότι θα δημιουργήσει δημόσια βάση «συναγερμού και αντίδρασης» όπου θα καταχωρούνται οι δορυφορικές μετρήσεις των διαρροών μεθανίου, οι οποίες πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστούν προκειμένου να συγκρατηθεί η κλιματική αλλαγή.

Το μεθάνιο, κύριο συστατικό του φυσικού αερίου είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου. Επιζεί όμως στην ατμόσφαιρα μόνο για λίγα χρόνια, αντί για αιώνες, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα έφερναν άμεσα αποτελέσματα στις προσπάθειες κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Διαβάστε επίσης: COP27: Νέες συνεργασίες για «πράσινους» διαδρόμους στη ναυτιλία

Στην COP27 αναμένεται για ταξίδι-αστραπή και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα για τις διαρροές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, καθώς οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να σταματούν κάθε διαρροή, και όχι μόνο τις μεγαλύτερες.

Διαβάστε επίσης: COP27: Το επιχειρηματικό κράτος κατά της κλιματικής αλλαγής

Αυστηρότερα μέτρα αναμένονται και για την πρακτική της καύσης του πλεονάζοντος μεθανίου (flaring), η οποία συχνά δεν είναι πλήρως αποτελεσματική.

Διαρροή μεθανίου από χωματερή έξω από την Τεχεράνη σε δορυφορική εικόνα της NASA (NASA/JPL-Caltech)

Το νέο δορυφορικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, με την ονομασία MARS (Σύστημα Συναγερμού και Αντίδρασης) ανακοινώθηκε από την UNEP, την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, στη σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Σαρμ  Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Θα είναι το «πρώτο διεθνές και δημόσιο σύστημα με την ικανότητα να συνδέει κατά διαφανή τρόπο την ανίχνευση μεθανίου με έναν μηχανισμό ειδοποίησης», εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εξοπλισμένοι με υπέρυθρους αισθητήρες, οι δορυφόροι θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου και οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα ειδοποιούνται άμεσα για να αντιδρούν γρήγορα. Ειδικά οι επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν συμβουλές για την επίλυση του προβλήματος.

Περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών του μεθανίου συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα με την πετροχημική βιομηχανία και την κτηνοτροφία.

Στην COP26 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Γλασκώβη, ομάδα 130 χωρών στην οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030, κάτι που θα σήμαινε μείωση της παγκόσμιας θέρμανσης κατά 0,2°C μέχρι το 2050.

«Η διαφάνεια έχει ένα σημαντικό μέρος της λύσης για την επίλυση του προβλήματος του μεθανίου και το νέο αυτό σύστημα θα βοηθήσει τους παραγωγούς να ανιχνεύουν διαρροές και να τις σταματούν χωρίς καθυστέρηση όταν συμβαίνουν» δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργείας.

Κατά την διάρκεια της COP27 αναμένεται επίσης κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάληψη πρωτοβουλίας για την μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις βασικές χώρες εισαγωγείς και εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Climate Action Network, θα πρόκειται για μία δέσμευση για την εφαρμογή «ισχυρών μέτρων υπολογισμού, παρακολούθησης και επαλήθευσης», αλλά χωρίς δεσμευτική ισχύ ή καινοτόμα διαδικασία.

Ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπογράψουν προσεχώς την δέσμευση, η οποία προβλέπει ότι οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα «θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για να απαλλαγούν από τις εκπομπές αερίων που συνδέονται με την εξόρυξη και την μεταφορά» ορυκτών καυσίμων.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green