«Eπ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή, ζήτησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Διαβάστε επίσης: Σιτηρά: Τι ζητά η Μόσχα για να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο κ. Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, (ότι) αυτήν τη στιγμή, ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο Ζελένσκι.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο ίδιος κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» τέτοιου είδους, απευθυνόμενος στη «G19» – προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή