Οσο πιο κοντά φτάνουμε στην εκλογική αναμέτρηση, τόσο περισσότερο φαίνεται πως τα κόμματα, πέραν από την μάχη των προγραμμάτων, δίνουν την μάχη των προσώπων. Τα προφίλ των πολιτικών αρχηγών είχαν πάντα την δική τους σημασία για τους ψηφοφόρους, όμως πια βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε αναμέτρησης.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων που μια προγραμματική υπόσχεση μπορεί να ανατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη λόγω ενός αστάθμητου παράγοντα, είναι τα ίδια τα πρόσωπα των οποίων η παρουσία βαραίνει περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Πέτσας: Είμαστε κοντά στις εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να κερδίζει στα σημεία της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας.

Γι’ αυτό τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του επενδύουν στην απευθείας σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015, καθώς ειδικά το εξάμηνο των αυταπατών προξένησε πολλαπλού είδους προβλήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Από την άλλη η αστική του καταγωγή δεν είναι πάντα εύκολα αποδεκτή από τα πιο λαϊκά ακροατήρια, πράγμα που προσπαθεί να διορθώσει με εμφανίσεις του τόσο σε μη παραδοσιακές ενημερωτικές εκπομπές όσο και με παρεμβάσεις εναλλακτικού τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κατηγορία της ελίτ, την οποία συχνά ακούει από αντιπολιτευτικά χείλη, ήταν κλειδί για την επιτυχία το 2019, που οι πολίτες καλούνταν να ψηφίσουν για επιστροφή στην κανονικότητα -το διακύβευμα ωστόσο πια δεν είναι το ίδιο, άρα το σπάσιμο της στερεοτυπικής του εικόνας μοιάζει μονόδρομος.

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, κουβαλάει στην πλάτη του την κληρονομιά της πρώτης φοράς Αριστερά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δείκτη ικανότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σχέση του με τα ΜΜΕ και η επικαιρότητα των παρακολουθήσεων τον έχει κάνει να θεωρείται πιο ασυμβίβαστος από τον βασικό του αντίπαλο στα σημεία -ακόμα κι αν ο λεγόμενος «έλεγχος των αρμών της εξουσίας» ερμηνεύτηκε από τους αντιπάλους του ως απόπειρα δημιουργίας ενός νέου συστήματος, το οποίο θα αντικαθιστούσε το προηγούμενο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει επίσης στην δυνατότητα αντίληψης των προβλημάτων των πολιτών, νίκη που από τους αντιπάλους του αποδίδεται στην επικοινωνιακή του ευκολία, η οποία ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τσίπρας δεν επωμίζεται την φθορά που φέρνει η παρουσία στην εξουσία, το προφίλ του ωστόσο επηρεάζεται από την ευρύτερη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του.

Νίκος Ανδρουλάκης

Η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια είναι ατού, γιατί του επιτρέπει να χτίσει το προφίλ του καινούργιου, φρέσκου προσώπου στην πολιτική παρά τις θέσεις που κατείχε. Είναι όμως και μειονέκτημα, γιατί ενόψει εκλογών καλείται πολύ γρήγορα να αποκτήσει αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά για ένα ακροατήριο που ακόμα τον μαθαίνει.

Υπερ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί το γεγονός πως ο ίδιος αποτελεί οργανικό μέρος της παράταξής του, η οποία διατηρήθηκε στην ζωή και λόγω ισχυρού κομματικού πατριωτισμού ορισμένων στελεχών της, και στηρίζει την αυτονομία της. Η κρητική καταγωγή του ενισχύει ένα προφίλ που φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη απήχηση στο πασοκικό κοινό της περιφέρειας, ενώ η μετριοπάθεια στον αντιπολιτευτικό του λόγο κερδίζει ένα μέρος των προοδευτικών ψηφοφόρων που την προτιμούν από τον συριζαϊκό λαϊκισμό.

Το τελευταίο διάστημα, οι περιοδείες του σε δήμους της Αττικής, όπως το Κερατσίνι και η Καλλιθέα, δείχνουν πως και στην Χαριλάου Τρικούπη δίνουν περισσότερη έμφαση στην δια ζώσης εικόνα του Ανδρουλάκη, η οποία αποδίδει ως είθισται καλύτερα από την διαμεσολαβημένη -στην οποία, ακόμα και σε ανεπίσημη προεκλογική περίοδο, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να συστηθεί σωστά σε όσους δεν τον γνωρίζουν ακόμα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα