Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της εξαγοράς της Euronav από την Frontline παίχθηκε χθες. Το διοικητικό συμβούλιο της Euronav απέρριψε μια επιστολή που εστάλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Alexander Saverys, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Compagnie Maritime Belge, και μεγαλομετόχου της Euronav με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η προτεινόμενη συμφωνία συγχώνευσης της εταιρείας με την Frontline.

Ο Saverys υποστήριξε ότι τώρα που η εταιρεία του κατέχει μερίδιο 25% στην Euronav, είναι ικανή να μπλοκάρει τη συγχώνευση, μια εξέλιξη η οποία θα είναι καταστροφική για την αξία της εταιρείας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η βελγική νομοθεσία και το μπλόκο

Το διοικητικό συμβούλιο της Euronav απάντησε χθες, επαναλαμβάνοντας την θέση του για οικονομίες κλίμακας που επιφέρει η ένωση αυτών των δύο γιγάντων του κλάδου των δεξαμενόπλοιων.

Επίσης υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, ενώ μια μειοψηφική συμμετοχή άνω του 25% θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει μια πλήρη συγχώνευση, δεν μπορεί να εμποδίσει την κοινή λειτουργία των δύο εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: Ναυτιλία: Μάχη «γιγάντων» για τον έλεγχο της Euronav – Ο Νορβηγός Fredriksen εναντίον των Γάλλων Saverys

Πάντως η προσφορά ανταλλαγής, η οποία αναμένεται να κοινοποιηθεί στους μετόχους στο πρώτο τρίμηνο του 2023, στοχεύει στην συγχώνευση των δύο εταιρειών ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας όμιλος, όπου η Frontline θα είναι η μητρική και η Euronav μια θυγατρική που ελέγχεται κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με τη Euronav, η οποία τονίζει τα οφέλη από τη συναλλαγή.

Προσφορά ανταλλαγής

Προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η προσφορά ανταλλαγής, η Frontline θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% +1  των μετοχών της Euronav. Μόλις η Frontline πάρει τον έλεγχο της Euronav, οι δύο εταιρείες θα ενεργούν ως ένας όμιλος, επέμεινε το διοικητικό συμβούλιο της Euronav, κάτι που η οικογένεια  Saverys αμφισβητεί.

Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία οι μέτοχοι της Frontline θα ψηφίσουν για την αλλαγή έδρας της εταιρείας από τις Βερμούδες στην Κύπρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία