Ο αρχικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των περιπτώσεων σοβαρής νόσου και θανάτου λόγω COVID-19.
Η τρίτη (πρώτη αναμνηστική) δόση των εμβολίων που βασίζονται σε mRNA προσφέρει έναν τρόπο αντιμετώπισης της φθίνουσας ανοσίας και διευρύνει την προστασία έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.
Ωστόσο, η συγκριτική αποτελεσματικότητα των διαφορετικών mRNA εμβολίων COVID-19 δεν έχει διερευνηθεί. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης των B.A. Dickerman και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.
Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και κορωνοϊό – Τα συμπτώματα
Τι έδειξε έρευνα
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας βετεράνων των ΗΠΑ που έλαβαν μια τρίτη δόση εμβολίου BNT162b2 ή mRNA-1273 μεταξύ 20 Οκτωβρίου 2021 και 8 Φεβρουαρίου 2022.
Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος περιελάμβανε κύματα COVID-19 της παραλλαγής Delta και Omicron. Όλοι οι βετεράνοι που συμμετείχαν στην ανάλυση είχαν ολοκληρώσει προηγουμένως μια αρχική σειρά με δύο δόσεις mRNA εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2.
Έγινε αντιστοίχιση των ληπτών κάθε εμβολίου σε αναλογία 1:1 σύμφωνα με τους καταγεγραμμένους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19. Κάθε ομάδα εμβολίου περιελάμβανε 65.196 άτομα.
Ο πλεονάζων αριθμός συμβαμάτων ανά 10.000 άτομα κατά τη διάρκεια 16 εβδομάδων για το BNT162b2 σε σύγκριση με το mRNA-1273 ήταν 45,4 (95% CI: 19,4,-84,7) για τεκμηριωμένη λοίμωξη COVID-19, 3,7 (2,2-14,1) για συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, 10,6 (5,1-19,7) για νοσηλεία λόγω COVID-19, 2,0 (−3,1, 6,3) για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας COVID-19 και 0,2 (−2,2, 4,0) για θάνατο από COVID-19.
Σε ακόλουθη υπο-ανάλυση των δεδομένων σε όσους έλαβαν τρίτη δόση μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου οπότε και επικράτησε η παραλλαγή Omicron, ο πλεονάζων αριθμός συμβάντων ανά 10.000 άτομα για 9 εβδομάδες μετά την τρίτη δόση για το BNT162b2 σε σύγκριση με το mRNA-1273 ήταν 63,2 (15,2-100,7) για τεκμηριωμένη λοίμωξη COVID-19. Συμπερασματικά, η 3η δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τουλάχιστον 16 εβδομάδες, ενώ στη συγκεκριμένη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε βετεράνους στις ΗΠΑ ο κίνδυνος για τεκμηριωμένη μόλυνση από SARS-CoV-2 ήταν χαμηλότερος με το mRNA-1273 από ό,τι με το BNT162b2.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος