Στο χαμηλότερο σημείο από την παγκόσμια κρίση του 2007 έχει κατρακυλήσει η εμπιστοσύνη των CEOs στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, της μακροοικονομικής αστάθειας και των γεωπολιτικών συγκρούσεων, όπως έδειξε έρευνα της PricewaterhouseCoopers.

ΕΥ: Γεωπολιτικές εντάσεις και βιώσιμη ανάπτυξη απασχόλησαν τους επενδυτές το 2022

Με το 73% των διευθύνοντων συμβούλων σε όλο τον κόσμο να αναμένουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες, η δυσοίωνη αυτή προσέγγιση είναι η πιο απαισιόδοξη που είχαν ποτέ οι διευθύνοντες σύμβουλοι από όταν η PwC ξεκίνησε την έρευνα, πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 60% των CEOs δεν σκοπεύουν να μειώσουν το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 80% δεν σκοπεύει να μειώσει τις αμοιβές του προσωπικού προκειμένου να διατηρήσει τα ταλέντα και να μετριάσει τα ποσοστά φθοράς του εργατικού δυναμικού.

Φόβοι για τη βιωσιμότητα

Οι εταιρείες που τα πήγαν καλά το 2022 είναι πιθανό να έχουν μια πιο δύσκολη χρονιά μπροστά τους, δήλωσε ο Bob Moritz, πρόεδρος της PwC Global, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Αγορών (GMF) του Reuters, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σχεδόν το 40% των περισσότερων από 4.400 διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες την επόμενη δεκαετία, εκτός εάν καινοτομήσουν και μετασχηματιστούν με ταχύτερο ρυθμό.

«Είναι τόσο το χρονικό πλαίσιο όσο και το μέγεθος που προκαλεί έκπληξη – πώς θα επιβιώσω τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και θα τα καταφέρω μέσα σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα μετασχηματίσω τον οργανισμό μου ώστε να είναι κατάλληλος για ανάπτυξη τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Moritz.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι εταιρείες μειώνουν το κόστος, ακόμη και αν πολλές δεν σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό ή τις αμοιβές τους στον αγώνα για τη κρατήσουν ταλέντα.

Η διαφοροποίηση

«Αρχίζετε να βλέπετε κάποια διαφοροποίηση ανάμεσα σε εκείνες (τις επιχειρήσεις) που έχουν έναν ισολογισμό με βάση το χρέος, ο οποίος θα γίνει πιο δύσκολος λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων, έναντι εκείνων που έχουν κάνει καλή δουλειά στη διαχείριση του χρέους και έχουν την ικανότητα να μετασχηματίσουν το χαρτοφυλάκιό τους», δήλωσε ο Moritz.

Ξεχωριστά, τα δύο τρίτα των επικεφαλής οικονομολόγων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συμμετείχαν σε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023.

Σύμφωνα με το Reuters, άλλα κύρια σημεία της έρευνας της PwC καταγράφουν ότι:

– Οι μισοί CEOs ανέφεραν μείωση του λειτουργικού κόστους, το 51% δήλωσαν ότι αυξάνουν τις τιμές και το 48% διαφοροποιούν τις προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών.

– Ο κλιματικός κίνδυνος δεν είχε τόσο σημαντική θέση ως βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με άλλους παγκόσμιους κινδύνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή