Η κοινοβουλευτική παρουσία μιας εγκληματικής συμμορίας με ανοιχτά νεοναζιστική ιδεολογία στην ελληνική Βουλή υπήρξε μία από τις πιο τραγικές στιγμές της βαθιάς πολιτικής κρίσης της δεκαετίας του 2010. Τροφοδοτήθηκε από τη διάρρηξη των σχέσεων εκπροσώπησης των παραδοσιακών κομμάτων, τη μακρόχρονη «κανονικοποίηση» στη δημόσια σφαίρα πλευρών της ακροδεξιάς ιδεολογίας, από τον ρατσισμό και την εχθρότητα στους μετανάστες έως τη λατρεία της ιεραρχίας και της εξουσιαστικής βίας, αλλά και το ότι τμήματα των λαϊκών τάξεων μετέτρεψαν την απαξίωση που βίωναν σε μίσος για τον «άλλο». Στην πράξη ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης για το σύνολο της εγκληματικής της δραστηριότητας.
Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η διάλυση της Χρυσής Αυγής, ύστερα από τις ποινικές καταδίκες, δεν σήμαινε και το τέλος της απήχησης της ιδεολογίας της. Αλλωστε, η «κανονικοποίηση» της ακροδεξιάς ιδεολογίας δεν έχει σταματήσει, εάν αναλογιστούμε τόσο τις πολιτικές της «Ευρώπης-Φρούριο» όσο και το πώς η ακροδεξιά αναφορά παραμένει δημοφιλής «σημαία ευκαιρίας» για φιλόδοξους πολιτευτές, συχνά και εντός κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», την ώρα που διεργασίες που προσφέρουν ακροατήριο στην Ακροδεξιά, όπως είναι η εξατομίκευση, ο κατακερματισμός και η πολιτική και κοινωνική απομόρφωση τμημάτων των λαϊκών τάξεων, παραμένουν στοιχεία ενεργά της συγκυρίας.
Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια να απαντηθεί το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής επιστροφής νεοφασιστικών σχηματισμών μέσα από μια στοχευμένη νομική απαγόρευσή τους, κινδυνεύει να αποβεί ουσιωδώς αλυσιτελής, κινούμενη μάλιστα κοντά στην επικίνδυνη ατραπό της απαγόρευσης κομμάτων με βάση την ιδεολογία τους και τη γενικευτική παράμετρο της αμφισβήτησης του δημοκρατικού πολιτεύματος (που δεν απέχει από την «αμφισβήτηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος»). Αντιθέτως, η ανασυγκρότηση των θεσμών συλλογικής διεκδίκησης των λαϊκών τάξεων, η διαμόρφωση νέας ενότητάς τους στη βάση της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας, και η άρθρωση των δικών τους συλλογικών αιτημάτων συνιστούν αποτελεσματικότερο δρόμο απομόνωσης και περιθωριοποίησης του φασισμού.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης