Ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για το Market Pass και θα παραμείνει ανοιχτή έως 15 Μαρτίου 2023.

Περίπου 8.400.000 ωφελούμενοι ή περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ώστε να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και με το εάν θα επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση μέσω ψηφιακή κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Market pass: Τι γίνεται σε οικογένειες με πάνω από 6 παιδιά

Το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων, ενώ, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η άυλη κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις λαϊκές αγορές.

Η αίτηση

Ουσιαστικά, όσοι υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να αναγράψουν, αφού χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του Taxisnet για να εισέλθουν στη σχετική ιστοσελίδα που θα ανοίξει αρχές Φεβρουαρίου (www.vouchers.gov.gr), το κινητό τους τηλέφωνο και το προσωπικό email τους.

Αυτά, στην περίπτωση που αποφασίσουν να λάβουν την επιδότηση μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας.

Αν επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στο λογαριασμό τότε θα χρειαστεί να αναγράψουν στην αίτηση και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους. Με αυτά τα στοιχεία η αίτηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη και θα ενημερώνονται μέσω αυτόματων και εξ αποστάσεως διασταυρώσεων αν είναι δικαιούχοι ή όχι του Market Pass και το ποσό που τους αναλογεί, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ, όχι μόνο ηλεκτρονικά.

Τα φιλοξενούμενα άτομα

Η επιδότηση αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων αγορών βάσει ενός πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση για κάθε κατηγορία χωριστά (άγαμους, έγγαμους χωρίς παιδιά, έγγαμους με ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα τέκνα).

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η εν λόγω ενίσχυση αφορά το σύνολο του νοικοκυριoύ και όχι μεμονωμένα άτομα. Για παράδειγμα αν ένα νοικοκυριό αποτελείται και από φιλοξενούμενους, τότε θα υποβληθεί μία αίτηση από την αρχηγού του νοικοκυριού ο οποίος και θα συμπεριλάβει στον αριθμό των ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και το φιλοξενούμενο μέλος. Όμως ο φιλοξενούμενος δεν θα υποβάλει χωριστή αίτηση όπως είχε συμβεί παλαιότερα με το fuell Pass ή με τα κουπόνια διακοπών (π.χ Εύβοια Pass).

Εκτός επιδότησης

Σε κάθε περίπτωση εκτός επιδότησης θα βρεθούν όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και εκείνοι που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης (Ι.Χ. άνω των 2.000 κυβικών, σκάφη αναψυχής κτλ.)

Οι πληρωμές

Όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν για αγορές προϊόντων από Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Γαλακτοπωλεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές έως τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο η επιδότηση είναι 6μηνη και αφορά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023. Επίσης, οι συγκεκριμένοι εφόσον υποβάλλουν αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου και όσοι κάνουν αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου θα πληρωθούν στις 20 Μαρτίου. Στις ημερομηνίες αυτές θα λάβουν ολόκληρη την επιδότηση (100%) που αντιστοιχεί στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Για τους επόμενους μήνες, η κατάθεση του ποσού της επιδότησης στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα γίνεται στις αρχές κάθε μήνα.

Τραπεζικός λογαριασμός

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει το ποσό της επιδότησης να του κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι συνολικά θα λάβει το 80% της επιδότησης και όχι το 100% όπως θα συμβεί με εκείνους που θα επιλέξουν άυλη ψηφιακή κάρτα. Παράλληλα, όσοι κάνουν αιτήσεις έως 28/2 θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου και όσοι κάνουν αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου θα δουν το ποσό της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό τους στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο στις ημερομηνίες αυτές τα χρήματα που θα κατατεθούν αφορούν την επιδότηση του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου 2023. Το επόμενο τρίμηνο θα το δουν στο λογαριασμό τους στις 3 Μαΐου. Αξίζει να τονιστεί ότι για τα χρήματα αυτά δεν θα απαιτηθεί να κάνει κάποιος αγορές. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε σκοπό.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να επιλεγεί κάποιο νοικοκυριά είναι ουσιαστικά δύο. Το ετήσιο εισόδημα του 2021 που δηλώθηκε πέρυσι και η ακίνητη περιουσία βάσει της αντικειμενικής αξίας που υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2022. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους χωρίς παιδιά τις 24.000 ευρώ. Για κάθε μέλος της οικογένειας είναι αυτό είναι κάποιο προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο όριο της ακίνητης περιουσίας περιουσίας ορίζεται αξία βάσει ΕΝΦΙΑ 2022 έως 250.000 ευρώ για τους άγαμους και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες ανεξαρτήτως αριθμού μελών.

Τα ποσά

Το ύψος της μηνιαίας επιδότησης είναι το 10% ενός ανώτατου προκαθορισμένου ορίου αγορών και καθορίζεται ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα για τους άγαμους αυτό το όριο αγορών έχει καθορίστει στα 220 ευρώ άρα η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 22 ευρώ και η εξαμηνιαία στα 132 ευρώ. Στην περίπτωση του έγγαμου χωρίς παιδιά ή  μονογονεϊκής με 1 παιδί το ανώτατο μηνιαίο ύψος αγορών είναι 320 ευρώ και άρα η μηνιαία επιδότηση διαμορφώνεται στα 32 ευρώ και η εξαμηνιαία επιδότηση 192 €.

Για κάθε επιπλέον μέλος στην οικογένεια το ύψος των μηνιαών αγορών αυξάνονται κατά 100 ευρώ και της επιδότησης κατά 10 ευρώ με ανώτατο ποσό επιδότησης τα 100 ευρώ ή 600 ευρώ στο 6μηνο. Τα ποσά αυτά αφορούν το 100% της επιδότησης που προκύπτει εφόσον κάποιος χρησιμοποιήσει την άυλη ψηφιακή κάρτα. Αν επιλέξει την τραπεζική κατάθεση τόσο περιορίζεται στο 80% δηλαδή κατ΄ ανώτατο στα 480 ευρώ το εξάμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες