Περνά τις «εξετάσεις» των αγορών η Ελλάδα γράφοντας καλό βαθμό στο ρυθμό ανάπτυξης και αυτό διότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι  θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και υψηλότερο από τις προβλεψεις το 2022.

Η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμους υψηλότερους των εκτιμήσεων, την ώρα που η Ευρωζώνη γλίτωσε στο παρά «τσακ» την ύφεση το 2022. Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,1% , σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2022, το  ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Alpha Bank: Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν ότι το 2022 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης στο 6%, υπερβαινοντας το ρυθμό της ΕΕ. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το ΑΕΠ του 2023 αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ, δηλαδή  υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25% από το 2018. Στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου είναι τα επίσημα αποκαλυπτήρια της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου (7 Μαρτίου). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει θετικό ρυθμό και το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ανήλθε στο 5,9% υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρωζώνης (4,0%).

Μείωση του χρέους

Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, ότι δηλαδή η χώρα θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και υψηλότερο από τις προβλεψεις το 2022, έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση του χρέους, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα τις μελλοντικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.  Η  Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους στην ΕΕ από το 2019, δηλαδή  το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Μεταξύ των ατού, είναι ότι η χώρα από εφέτος, επιστρέφει σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων. Καταγράφει   σύμφωνα με την Κομισιόν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη την περίοδο 2021-2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία