Ο νεαρός ενδιαφερόταν για εκείνη την όμορφη κοπέλα. Όμως φοβόταν ότι θα τον απορρίψει και ποτέ δεν της εξέφρασε τα συναισθήματά του. Αυτή ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί. Απλώς κουράστηκε να περιμένει. (Η ιστορία θα μπορούσε να είναι γραμμένη και αντίστροφα…)

Ο πωλητής είχε πάντα στο μυαλό του την προσέγγιση εκείνης της εξαιρετικής επιχείρησης. Πίστευε ότι θα ήταν ιδανικός πελάτης. Όμως θεωρούσε ότι δε θα δεχόταν να ακούσουν την πρότασή του. Και δεν την προσέγγισε ποτέ. Την κέρδισε ο ανταγωνιστής.

Ο καινούργιος εργαζόμενος είναι ενθουσιασμένος με τον τρόπο διοίκησης του προϊσταμένου του. Διστάζει να του εκφράσει τον θαυμασμό του, γιατί φοβάται ότι θα θεωρηθεί κολακεία. Ξεχνά όμως ότι και οι προϊστάμενοι είναι … άνθρωποι, και χρειάζονται την επιβράβευση ιδιαίτερα από τους υφισταμένους τους, όταν αυτή είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής.

Η αμφιβολία

Το κοινό σημείο στις παραπάνω περιπτώσεις είναι η αμφιταλάντευση. Η αμφιβολία για το πώς θα ερμηνευθεί η ενέργειά μας. Είναι οι αρνητικές σκέψεις των πιθανών -συνήθως φανταστικών- συνεπειών. Της «καταστροφής» που θα συμβεί αν κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει. Μιας καταστροφής που ποτέ δεν έρχεται. Και το μόνο που έρχεται είναι η αδράνεια. Και η αβελτηρία. Και οι συνακόλουθες χαμένες ευκαιρίες. Να εφαρμόσεις αυτό που σχεδιάζεις. Να πετύχεις αυτό που θέλεις. Να κερδίσεις αυτό που δικαιούσαι.

Όταν ολοκληρώνουμε ένα δύσκολο έργο, βλέπουμε ότι ήταν μια πρόκληση, όχι όμως ακαταμάχητη, όπως το φανταζόμαστε πριν καταπιαστούμε με αυτό. Και ήταν αυτός ο φανταστικός μας φόβος που μας έκανε να αναβάλλουμε διαρκώς την έναρξή του.

Η λύση

Η λύση είναι απλή -αν και τα απλά πολλές φορές τα κάνουμε δύσκολα. Για να ξεπεράσουμε την αναποφασιστικότητα και την αδράνειά μας, ας σκεφτούμε:

● Τι είναι αυτό που φοβόμαστε και μας κρατά πίσω

● Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν οι φόβοι μας βγουν αληθινοί

● Σε αυτή την περίπτωση θα έλθει το τέλος του κόσμου;

● Μήπως υπεραναλύουμε το θέμα, και φανταζόμαστε ανέφικτες καταστάσεις;

● Σε αντιδιαστολή, αν οι φόβοι αυτοί δεν επαληθευτούν, ποιά θα είναι τα οφέλη για εμάς και τους άλλους;

Στις περισσότερες, αν όχι όλες τις περιπτώσεις, οι επιφυλάξεις μας είναι ανεδαφικές, απίθανες και πάντως όχι καταστροφικές. Και βεβαίως τα οφέλη από την ενεργοποίησή μας είναι αδιαμφισβήτητα.

Άρα, η λύση στην αμφιβολία, είναι η δράση!

Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων